YK-päivä

Ihmisoikeuksien päivä

Ihmisoikeudet 75

Human Rights Day

YK:n yleiskokous hyväksyi 10. päivä joulukuuta vuonna 1948 ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen (julistus suomeksi). Tänä vuonna ihmisoikeusjulistus täyttää 75 vuotta. Vuonna 1950 yleiskokous julisti joulukuun kymmenennen päivän ihmisoikeuksien päiväksi.

Ihmisoikeuksien päivän tavoitteena on juhlistaa niitä oikeuksia, jotka on turvattu kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa jokaiselle ihmiselle. Päivän tavoitteena on lisäksi muistuttaa oikeuksiin liittyvistä velvollisuuksista, ja jokaiselle kuuluvasta vastuusta edistää ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti.

Ihmisoikeuksien suojelu ja niiden toteutumisen edistäminen ovat YK:n ydintehtäviä. Ihmisoikeudet ovat läpileikkaavasti läsnä koko YK-järjestelmässä, kestävän kehityksen tavoitteissa sekä rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä.

Tiesitkö, että

  • YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan aiemmin. Yli 70 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan sotaa, vainoa ja konflikteja.
  • Konfliktit lisäävät myös ihmiskaupan riskiä. Ihmiskauppa on vakava ihmisoikeusrikos ja sitä ilmenee eri muodoissa, kuten pakottamisena prostituutioon, rikolliseen toimintaan, pakkotyöhön tai lapsisotilaaksi. Suurin osa ihmiskaupan uhreista on naisia ja tyttöjä. Suurin osa tunnistetuista ihmiskauppatapauksista liittyy seksuaaliseen riistoon.
  • YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista hyväksyttiin joulukuussa 2006 YK:n yleiskokouksessa. Se on ensimmäinen kattava 2000-luvun ihmisoikeussopimus. Suomi allekirjoitti yleissopimuksen ensimmäisten joukossa jo toukokuussa 2007, mutta se tuli voimaan vasta kesäkuussa 2016.

Lähteet: Maailma.net , UNHCR

Teemapäivän kotisivu

Ihmisoikeusjuhla Musiikkitalolla 8.12.:

Ihmisoikeusjulistuksen artiklat räppina esittää Tuomas Kannisto: