Koronavirus on juuri nyt saavuttamassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Köyhyyden, kriisien ja katastrofien keskellä on jo valmiiksi pulaa puhtaasta vedestä, saippuasta ja terveydenhuollosta.

Auta heikoimmassa asemassa olevia ja tue YK:ta pandemian pysäyttämisessä!

Lahjoita »

Uutinen

YK:lle 5,15 miljardin dollarin budjetti vuosille 2012-2013

3.1.2012

YK:n yleiskokous on hyväksynyt istunnossaan maailmanjärjestön budjetin kaksivuotiskaudelle 2012-2013.

YK:n biennaalibudjetin summa on 5,15 miljardia dollaria eli noin 4,11 miljardia euroa (vrt. Suomen valtion talousarvio v. 2012 = 52,4 mrd. euroa).
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon pitää yleiskokouksen päätöstä tervetulleena.

"Kaikki budjettivuodet ovat vaikeita. Mutta tämä vuosi oli erityisen vaikea", Ban totesi vuodesta 2011 puhuessaan yleiskokoukselle jouluaattona. "Hallitukset ja kansalaiset joka puolella kamppailevat. Elämme globaalia talouden epävarmuuden aikaa."

Pääsihteerin mielestä tehty budjettiratkaisu onkin kansainvälisen yhteisön yhteinen sitoumus "tehdä enemmän vähemmällä". Budjettisumma on alempi kuin aiemman biennaalin (2010-2011), mutta Ban korostaa, että oli tärkeää saada aikaan ratkaisu, jonka avulla maailmanjärjestö pystyy jatkossakin täyttämään jokaisen globaalin mandaattinsa.

Pääsihteeri ehdotti alun perin lokakuussa YK:n biennaalibudjetiksi 5,187 miljardia dollaria, joka sisälsi 3,2 prosentin leikkauksen edelliseen kaksivuotisbudjettiin verrattuna. Budjettiesitys sisälsi lisäksi parannuksia ja investointiehdotuksia, mutta myös leikkauksia matkustus-, konsultointi-, operatiivisiin ja materiaalikuluihin. Yleiskokous perehtyi pääsihteerin esitykseen kahden kuukauden ajan.

Yleiskokouksen budjettiratkaisu oli yksi kuluvan 66. istuntokauden keskeisimmistä päätöksistä. Yleiskokous hyväksyi myös päätöslauselmatekstin, joka allokoi 583,38 miljoona dollaria 29 poliittisen kenttäoperaation kesken vuonna 2012.

Jouluaattona vuoden 2011 viimeisen istuntonsa pitänyt yleiskokous hyväksyi myös päätöslauselmatekstit koskien rauhankulttuuria, Ruandan kansanmurhan uhrien auttamista ja YK:n humanitaarisen toiminnan koordinaatiota. Lisäksi yleiskokous päätti YK:n Etelä-Sudanin alueella ja Norsunluurannikolla toimivien rauhanturvaoperaatioiden rahoituksesta.

YK:n tiedote