Uutinen

UNESCO: Nuorisotyöttömyys uhkaa yhteiskuntien kehitystä

YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO julkaisi tänään Koulutus kaikille -ohjelman seurantaraportin. Raportissa varoitetaan nuorisotyöttömyyden ja nuorten näköalattomuuden uhkasta yhteiskuntien rauhanomaiselle kehitykselle. Nuorten syrjäytyneisyys on myös heidän edustamansa pääoman hukkaan heittämistä.

Nuorten koulutukseen panostaminen on raportin mukaan talouskasvua tavoitteleville maille viisas ratkaisu: raportin arvion mukaan jokainen nuoren koulutukseen sijoitettu dollari maksaa itsensä 10-15 -kertaisena takaisin. Jos nuoriin ei sijoita, päätyvät he työttömyystilastojen täytteeksi rikkaissa maissa, tai köyhissä maissa he jäävät loukkuun vaarallisiin töihin ja köyhyysrajalle tai sen alle.

Nuorisotyöttömyyttä ei pysäytetä ainoastaan luomalla työpaikkoja, vaan nuorille pitää antaa työn edellyttämät luku-, kirjoitus- ja laskutaidot. UNESCO:n mukaan kaikille pitäisi taata pääsy peruskoulun yläastetta vastaavaan koulutukseen vuoteen 2030 mennessä. Raportissa arvioidaan, että 160 miljoonaa aikuista on vailla tarvittavia taitoja sanomalehden lukemiseen tai työnhakuun.

UNESCO:n tiedote

UNESCO:n raportti