Koronavirus on juuri nyt saavuttamassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Köyhyyden, kriisien ja katastrofien keskellä on jo valmiiksi pulaa puhtaasta vedestä, saippuasta ja terveydenhuollosta.

Auta heikoimmassa asemassa olevia ja tue YK:ta pandemian pysäyttämisessä!

Lahjoita »

Uutinen

UNDP: Ruokaturvan oltava kehityksen keskiössä Afrikassa

21.6.2012

Saharan eteläpuoleisen Afrikan taloudellistä elpymistä ei kyetä ylläpitämään, ellei maanosaa vaivaavaan nälkään kyetä puuttumaan. YK:n kehitysohjelma UNDP on julkaissut Afrikkaa koskevan kehitysraportin (African Human Development Report 2012: Towards a Food Secure Future), jonka mukaan nälkä koskettaa jollain tavalla jopa neljännestä Saharan eteläpuoleisen Afrikan asukkaista.

"Vaikuttavat BKT:n kasvuluvut Afrikassa eivät näy nälän ja aliravitsemuksen poistumisena. Osallistava kasvu ja ihmiskeskeinen lähestymistapa ruokaturvaan ovat tarpeen", sanoo UNDP;n pääjohtaja Helen Clark.

Raportti toteaa, että yksin maatalouteen suunnatut toimet eivät riitä poistamaan ruokaturvaongelmia Afrikassa. Raportin mukaan tarvitaan kokonaan uusi, sektorit ylittävä lähestymistapa esimerkiksi maaseudun infrastruktuuriin, terveydenhuoltoon ja paikallisten yhteisöjen voimaannuttamiseen. Ruokaturvan toteutuminen edellyttää myös, että paikallishallintoja vahvistetaan kaikkein köyhimpien ja haavoittuvimpien ryhmien äänen kuulumiseksi.

Raportti korostaa, että muutoksen ja taloudellisen elinvoimaisuuden kiihtyvä nousutahti Afrikassa tarkoittaa myös sitä, että nyt on aika toimia.

"Ruokaturvan rakentaminen kaikille afrikkalaisille saavutetaan ainoastaan siten, että toimet ulotetaan koko kehitysagendaan", muistuttaa UNDP:n pääjohtaja Clark.

Vaikka nopeita ratkaisuja ei olekaan olemassa, UNDP:n raportin mukaan ruokaturva voidaan saavuttaa neljän välittömän toimen avulla. Nämä ovat maatalouden tuottavuuden kasvattaminen, tehokkaampi ravitsemus, sinnikkyyden (resilience) rakentaminen sekä voimaantuminen (empowerment) ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Raporttia esittelevä video YouTubessa