Uutinen

Lapsikuolleisuus lähes puolittunut kahdessa vuosikymmenessä

 

Alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus on vähentynyt selvästi kahden viimeisen vuosikymmenen aikana. YK:n lastenrahasto UNICEFin, Maailman terveysjärjestö WHO:n, YK:n pääsihteeristön sosiaalisten asioiden osaston (DESA) ja Maailmanpankin yhteisen raportin mukaan viime vuonna maailmassa kuoli arviolta 6,9 miljoona alle 5-vuotiasta lasta. Vastaava luku vuonna 1990 oli 12 miljoonaa.

Järjestöt muistuttavat raportissa, että huolimatta viime vuosikymmenten aikana tapahtuneesta myönteisestä kehityksestä, on vielä tapahduttava paljon, ennen kuin kansainväliset tavoitteet lapsikuolleisuuden vähentämisestä saavutetaan täysimääräisesti. YK:n 4. vuosituhattavoite tähtää lapsikuolleisuuden vähentämiseen kahdella kolmanneksella vuoteen 2015 mennessä. Vain kuusi maailman kymmenestä maantieteellisestä alueesta on päässyt tähän tavoitteeseen. Arviolta 19 000 lasta kuolee yhä päivittäin, useimmat näistä ehkäistävissä oleviin syihin. Globaalisti yleisimmät alle 5-vuotiaiden lasten kuolisyyt ovat keuhkokuume, ripuli, malaria sekä äidin synnytyksen tai raskauden aikana kärsimät komplikaatiot.

Hyvä uutinen on se, että lapsikuolleisuus on vähentynyt kaikilla maailman alueilla kahden viimeisen vuosikymmenen aikana. Itä-Aasiassa, Pohjois-Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa sekä Kaakkois- ja Länsi-Aasiassa lapsikuolleisuus on pudonnut jopa 50 prosenttia. Myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on edistytty, sillä lapsikuolleisuus väheni alueella 3,1 prosenttiyksiköllä vuosien 200 -2011 välillä.

Valtaosa (80%) alle 5-vuotiaiden lasten kuolemistatapahtuu kuitenkin edelleen eteläisessä Afrikkassa ja Etelä-Aasiassa. Puolet kaikista maailman lapsikuolemista tapahtuu viiden maan alueella: Intiassa, Nigeriassa, Kongossa, Pakistanissa ja Kiinassa.

UN-IGME:n raportti lapsikuolleisuudesta (englanniksi)