Kestävän kehityksen tehtävä

Blackout-runo ympäristö- tai ilmasto-uutisesta

Mitä opin

Opitaan tekemään blackout-runoutta ympäristö- tai ilmastouutisten teemalla.

Tehtävän kuvaus

Kuvassa on tekstiä, mistä osa on vedetty mustalla tussilla yli.
Kuva: Laura Mendelin .

Oppiaineet AI, KU, YM, BI, YH 

Opitaan tekemään Blackout-poetrya, joka on yksi kokeilevan runouden muodoista.

  • Aluksi valitaan sopiva tekstimateriaali, esimerkiksi kolumni, aikakauslehtijuttu tai sanomalehtiuutinen, jota lähdetään muokkaamaan paksulla, mustalla tussilla. Joskus on viisasta kopioida alkuteksti kopiokoneella valkoiselle paperille, varsinkin jos halutaan, että kaikki käsittelevät samaa tekstiä. Kopiopaperi on usein miellyttävämpi materiaali, kuin sanomalehtipaperi.
  • Blackout-runouden juju on yksinkertainen: vedetään tussilla yli ne sanat ja rivit, joita ei haluta mukaan lopulliseen runoon. Jäljelle jäävät sanat ja lauseet muodostavat uuden kokonaisuuden. Mustan tussin sijasta voidaan käyttää myös jotakin toista peittävää väriä tai vaikka valkoista korjauslakkaa.
  • Alkuteksti muuttuu blackout-runoilijan käsissä sisällöltään aivan uudeksi tekstiksi, jossa alkuperäiset väitteet tai sisällöt voi kääntää miltei päälaelleen.
  • Hashtagillä #blackoutpoetry löytyy esimerkiksi Instagramista tarvittaessa paljon inspiraatiota. 
  • Aikaa blackout-runon tekemiseen voidaan käyttää 20-30 minuuttia.
  • Valmiit blackout-runot voi koota “taidenäyttelyksi” ja vaikka suurentaa kopiokoneella A3-kokosiksi “julisteiksi”. Valmiit runot voi julkaista vaikka koulun omalla Instagram-tilillä #revi_se_kirja ja/tai #sanataide

Karri Miettinen & Kaisa Happonen