Maailman parhaat uutiset

Miksi hyvistä asioista uutisoidaan niin harvoin? Minkälaisen hyvän uutisen sinä haluaisit lukea vuonna 2030?

Uutisointi globaaleista kysymyksistä ja kehitysmaista on usein katastrofikeskeistä, vaikka maailmassa tapahtuu koko positiivista kehitystä. Maailman parhaat uutiset keskittyy vastapainoksi tuomaan esiin kaikkea sitä hyvää, mitä maailmassa tapahtuu. Lue uusin lehti täältä. Tuoreimmat uutiset löydät sivun alaosasta.

Julkaisu

Maailman Parhaat Uutiset - Ihmisoikeudet
 • PDF / tekstitiedosto

Maailman parhaat uutiset -lehti 2019

 • kestävä kehitys
 • kestävän kehityksen tavoitteet
 • kouluaineisto
 • koulutus
 • maailman parhaat uutiset
 • rauha ja turvallisuus
 • rauhanrakentaminen

Kirjoita Maailman parhaita uutisia!

Uutisten lukemisen lisäksi voit myös tuottaa niitä itse ja pohtia tekijöitä, jotka vaikuttavat lukemiemme uutisten syntyyn.

Negatiivisuuden vastavoimaksi kutsumme kaikki nuoret kirjoittamaan hyviä kehitysuutisia! Prosessin aikana kehitetään kriittistä medialukutaitoa ja opitaan katsomaan maailmaa monipuolisemmasta näkökulmasta.

Tässä tiiviisti esitetty kokonaisuus on suunnattu 13-20 vuotiaille koululaisille ja opiskelijoille toteutettavaksi opetustilaisuuksiin. Toteutukseen tulee varata vähintään kaksi oppituntia.

Tukena toimii opettajille ja nuorille suunnattu opas Maailman parhaiden uutisten kirjoittamiseen käsittelee globaalien kehityskysymysten uutisointia, uutiskirjoittamisesta ja kriittistä tiedonhakua.

1. Valitse oikeasti olemassa oleva uutisaihe ja tee siitä taustoittavaa tiedonhakua tutkien aiheen tämänhetkistä tilannetta. Tutki, minkälaista kehitystä valitsemassasi aiheessa on jo tapahtunut? Mikä sen tämän hetkinen tila on? Mikä näkökulma voisi olla kiinnostava?

2. Tee aiheesta positiivinen uutinen nykyhetkessä. 

3. Siirrä valitsemasi aihe vuoteen 2030. Visioi miltä uutisesi silloin näyttää? Pohdi uutisessa mitä on muuttunut ja mikä muutoksen on aiheuttanut? Ketkä ovat olleet toimijoina muutoksen taustalla?

Valmistautumisessa käytä apunasi kestävän kehityksen tavoitteita, ajatuskarttaa sekä ohjekirjasta.

Suositeltava uutisen pituus noin 2000-3000 merkkiä ilman välilyöntejä. Lisäksi voitte kirjoittaa lyhyitä nostoja, noin 1000 merkkiä.

4. Muokkaa uutinen sosiaaliseen mediaan esimerkiksi Twitter, Facebook- tai Instagram päivityksen muodossa. Miten muotoilisit uutisen silloin?

Lisätietoa ja -materiaaleja

 • Aputehtäviä löytyy täältä.
   
 • Oppitunnilla voitte hyödyntää myös Globalis.fi-tietokantaa sekä tehtäviä ja kestävän kehityksen tietoutta YK ja kestävä kehitys -kokonaisuudesta.
   
 • Webinaari: Miten kirjoitetaan hyviä uutisia kehityskysymyksistä? (45 min, kevät 2018) Webinaarissa keskusteltiin sitä, mistä maailman parhaissa uutisissa on kyse ja miksi positiivista uutisointia tarvitaan? Miten myönteisiä kehitysuutisia kirjoitetaan? Miten hyvä juttu kirjoitetaan? Mukana päätoimittaja Teija Laakso (maailma.net) ja koulutussuunnittelija Christa Prusskij (Suomen YK-liitto).

Maailman parhaat uutiset

Uutinen

Naiset Myanmarissa

25.5.2019 Voiko journalismi olla rakentavaa?

Jos olet miettinyt, miksi uutistoimittajat aina keskittyvät katastrofeihin ja miksi media tuntuu usein keskittyvän ääripäihin, olet hyvässä seurassa – myös journalistit puhuvat aiheesta paljon juuri nyt. Haastattelussa tutkija Mikko Hautakangas Tampereen yliopistolta kertoo alan uusista suuntauksista, jotka pyrkivät herättelemään mediaa toimimaan toisin. Lue lisää

Uutinen

9.4.2019 Parempaa vointia

Maailmalla kuolee puolet vähemmän lapsia kuin vielä 1990-luvun alussa. Suomessa itsemurhia tehdään puolet vähemmän kuin vajaa kolmekymmentä vuotta sitten. Mikä kaikki muu on muuttunut terveyden alalla paremmaksi – ja miten muutoksessa on onnistuttu? Lue lisää

Kaikki Maailman parhaat uutiset »

Eu-FVR-logot

Maailman parhaat uutiset -hanke oli vuonna 2018 osa Mediataitoviikon ohjelmaa ja OKM:n rahoittama. Vuosina 2018-2019 hanke saa saa Euroopan unionin Frame, Voice, Report -rahoitusta. Sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.  Seuraa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #parhaatuutiset