Uutinen

YK:n yleiskokous on nimennyt 19. marraskuuta Maailman vessapäiväksi

Kuva: UNICEF

Tiesitkö, että kuudella miljardilla ihmisellä on kännykkä mutta vain 4,5 miljardilla ihmisellä on käytettävissään vessa?

YK:n yleiskokous on päätöksellään Sanitaatio kaikille päättänyt nimetä marraskuun 19. päivän jokavuotiseksi Maailman vessapäiväksi. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, että 2,5 miljardia ihmistä kärsii sanitaation puutteista ja yli miljardi ihmistä joutuu ulostamaan taivasalla.

Maailman vessapäivä perustettiin alun perin vuonna 2001 World Toilet Organization -järjestön toimesta rikkomaan vessoihin liittyviä tabuja ja tuomaan huomiota maailmanlaajuiselle sanitaatio-ongelmalle. Nyt vuonna 2013 YK, joka viettää kansainvälisen vesiyhteistyön vuotta nostaakseen veteen liittyviä haasteita yleiseen tietoisuuteen, on myös nimennyt vessapäivän viralliseksi YK-päiväksi.

Maailman vessapäivän perustamiseksi lisäksi yleiskokouksen päätösteksti kehoittaa jäsenmaita ja YK-järjestelmää muuttamaan asenteitaan tukemalla päätöksentekoa, joka parantaa köyhyydessä elävien sanitaatiotasoa. Sanitaatio-ongelmien ratkaiseminen on suuri haaste myös vuosituhattavoitteiden saavuttamisen kannalta, koska tavoite nr. 7 sisältää pyrkimyksen puolittaa sanitaation puutteesta kärsivien määrän. 

"Lähes kaksituhatta lasta kuolee päivittäin estettävissä oleviin ripulitauteihin. Huono sanitaatio ja vedenjakelu johtavat 260 miljardin vuosittaisiin taloudellisiin menetyksiin kehitysmaissa," muistutti YK:n varapääsihteeri Jan Eliasson tiedotteessaan yleiskokouksen jälkeen.


Lisätietoa:

United Nations General Assembly designates 11 November as World Toilet Day (UN News)

World Toilet Day -kotisivut