Uutinen

YK:n yleiskokous käynnistyy pakolaiskysymyksillä

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ylläpitämä Za'atrin pakolaisleiri Jordaniassa, jonne tuhannet syyrialaiset ovat paenneet sisällissotaa. Kuva: UN Photo/Mark Garten

YK:n 71. yleiskokous käynnistyy tässä tässä kuussa siirtolaisuus- ja pakolaiskysymyksiä käsittelevän kansainvälisen huippukokouksen merkeissä.

Yleiskokouksen puheenjohtaja isännöi tätä korkean tason huippukokousta jäsenmaiden puolesta. Huippukokouksen tavoite on tuoda jäsenmaat yhteen siirtolaisuutta ja pakolaisuutta käsittelevien kysymysten äärelle ja tuoda jäsenmaiden välille 'humaanimpi ja koordinoidumpi' näkemys nykyiseen kansainväliseen tilanteeseen, jossa kotoaan liikkeellelähteneiden ihmisten lukumäärä on ennätyslukemissa. Kokouksessa on määrä suunnitella kansainväliselle yhteisölle paremmat työkalut tilanteeseen vastaamiseksi. 

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi aiemmin tänä vuonna, että mailmassa on tällä hetkellä historiallisen paljon pakolaisia, yli 60 miljoonaa. Eurooppaan tästä lukumäärästä suuntautuu vain murto-osa.

YK:n yleiskokouksen korkean tason siirtolaisuus- ja pakolaiskokous alkaa maanantaina 19.9. YK:n päämajassa New Yorkissa.

Lue lisää kokouksesta YK:n virallisilta sivuilta (englanniksi)