Uutinen

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii välitöntä tulitaukoa Gazaan

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui perjantaina New Yorkissa keskustelemaan Lähi-idän tilanteesta. Kuva: UN Photo/Loey Felipe

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Gazan väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista. Kaksi viikkoa kestäneissä taisteluissa on uutistoimisto AFP:n mukaan kuollut yli 500 palestiinalaista, joista osa on lapsia. Israelin maahyökkäyksessä kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 30 ja sunnuntain aikana yli 100 palestiinalaista. Turvallisuusneuvosto kerääntyi varhain maanantaiaamuna hätäkokoukseen käsittelemään alueen tilannetta Jordanian ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin aloitteesta.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on viikonloppuna matkustanut Gazan alueelle tukeakseen tulitauon saavuttamista. Hän tapasi sunnuntaina Qatarin pääkaupungissa Dohassa Qatarin emiiri Hamad al-Thanin ja Palestiinan presidentin Mahmud Abbasin ja esitti vaatimuksensa välittömästä tulitauosta.

Ban Ki-moon on vaatinut Israelia pidättäytymään kostotoimista ja Hamasia lopettamaan rakettien ampumisen. Lisäksi hän peräänkuuluttaa tehokkaampia toimia siviilien suojelemiseksi.

"Israelin tulee olla äärimmäisen pidättyväinen. Toistan vaatimukseni siitä, että molempien osapuolten tulee kunnioittaa humanitääristä lakia. Väkivallan on loputtava heti," hän sanoi Qatarissa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Gazan alueen väkivaltaisuudet kärjistyivät kuun alussa ja Israel aloitti maahyökkäyksen Gazaan viime viikon torstaina palestiinalaisten toistuvasti ammuttua raketteja Israelin puolelle. Israelin mukaan maahyökkäys kestää toistaiseksi ja toteutetaan useilla rintamilla. Palestiinalainen Hamas-järjestö oli aiemmin viikolla kieltäytynyt Egyptin välittämästä tulitaukosopimuksesta.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA on raportoinut 81 000 pakolaisen hakeutuneen organisaation avun pariin 61 eri toimipisteessä ympäri Gazaa. YK:n poliittisten asioiden alipääsihteeri Jeffrey Feltman vetosi viikonloppuna israelilaisiin ja palestiinalaisiin johtajiin jännitteiden lieventämiseksi ja totesi, että neuvotteluiden tulisi tähdätä kahden valtion ratkaisuun, jonka on todettu olevan ainoa ratkaisu kahden vuosikymmenen ajan jatkuneen Lähi-idän konfliktin.


Lue lisää:

Security Council holds emergency meeting on Gaza; Ban meets with Abbas in Qatar (UN News)

Statement attributable to the Spokesman for the Secretary-General on escalation in Gaza (UN.org Spokesperson's Office)

U.N., Qatar condemn Gaza killings, call for immediate ceasefire (Reuters)