Uutinen

YK:n pääsihteeri tuomitsee Syyrian pommi-iskut

10.5.2012

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut Syyrian viimepäiväiset pommi-iskut. Pääsihteerin edustajan viestissä pyydetään konfliktin osapuolia kunnioittamaan voimassa olevaa tulitaukoa ja antamaan tukensa maassa vieraileville YK:n sotilastarkkailijoille.

Eilen tapahtunut pommiräjähdys sattui YK:n UNSMIS-sotilastarkkailijoiden autosaattueen läheisyydessä kun saattue oli suuntaamassa kohti eteläistä Daraan kaupunkia. Iskussa haavoittui useita Syyrian armeijan sotilaita, mutta ei yhtään tarkkailijaa. YK:n sotilastarkkailijat kävivät iskun jälkeen sairaalassa seuraamassa haavoittuneiden sotilaiden kuntoa.

"Meillä ei ole todisteita jotka viittaisivat iskun olleen kohdistettu UNSMIS-saattueeseen. Tämä isku kuitenkin havainnollistaa haasteellisia oloja, joiden alla YK:n tarkkailijat työskentelevät", pääsihteeri Ban Ki-moonin edustajan viestissä todetaan.

Pommi-iskut ovat jatkuneet tänään. Aamulla Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa tehdyssä kahdessa iskussa on kuollut maan terveysministeriön arvioiden mukaan 50 ihmistä ja haavoittunut yli 170. Räjähdykset tapahtuivat jälleen turvallisuusjoukkojen läheisyydessä, YK:n tarkkailijoiden rakennuksen edustalla. Maan hallitus syyttää iskuista oppositioaktivisteja, kun taas aktivistit epäilevät maan armeijan olevan pommien takana. YK:n entinen pääsihteeri ja nykyinen YK:n ja Arabiliiton Syyrian erityislähettiläs Kofi Annan on tuominnut iskut jyrkästi.

Lähteet: UN.org ja HS.fi