Uutinen

YK:n pääsihteeri Ban, turvallisuusneuvosto vaativat rauhanturvaajien vapauttamista Golanilla

UNDOF-tukikohda Golanin ylängöillä. Kuva: UNDOF

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsee jyrkästi Libanonissa toimivan UNDOF-rauhanturvaajan vangitsemisen. Banin tiedottajan lausunnon mukaan hän vaatii rauhanturvaajien välitöntä vapauttamista ja muistuttaa kaikkia konfliktin osapuolia siitä, että UNDOF-joukoilla on mandaatti valvoa Israelin ja Syyrian välisen aselevon toteutumista. Tästä johtuen heidän liikkumisvapauttaan on kunnioitettava ja turvallisuus taattava. 

43 fidziläistä rauhanturvaajaa otettiin vangiksi torstaina sen jälkeen, kun syyrialaiskapinalliset hyökkäsivät UNDOF:n ylikulkupaikkaan Quneitrassa, lähellä Al Qunaytirahia. Kapinallisten joukossa oli muun muassa al-Nusran rintaman joukkoja mutta YK:n tiedottajan Stephane Dujarricin mukaan on epäselvää, mikä ryhmittymä on ollut vastuussa iskun toteuttamisesta.

Fidzin pääministeri Frank Bainimaraman mukaan panttivangit ovat tämänhetkisten tietojen mukaan turvassa ja neuvottelut heidän vapauttamisekseen ovat alkaneet. Fidziläisten rauhanturvaajien kiinnioton jälkeen kapinalliset ovat uutislähteiden mukaan myös saartaneet 81 operaatiossa toimivaa filippiiniläistä rauhanturvaajaa ja vaatineet näitä luovuttamaan aseensa.

YK tekee kaikkensa vangittujen vapauttamiseksi

YK:n turvallisuusneuvosto on käsitellyt rauhanturvaajien kidnappausta ja tuominnut "terroristiryhmien ja kansalaisvaltioita edustamattomien toimijoiden" toteuttaman teon. Turvallisuusneuvosto on vaatinut kaikkien vangittujen rauhanturvaajien välitöntä vapauttamista ja vedonnut valtioihin, jotta nämä käyttäisivät vaikutusvaltaansa vapauttamisen edistämiseksi.

UNDOF-operaatio on ollut toiminnassa vuodesta 1974 lähtien ja tällä hetkellä se työllistää 1 223 rauhanturvaajaa kuudesta eri maasta. Syyrian sisällissodan alettua hyvin rauhanomainen operaatio on kohdannut lukuisia haasteita, joiden seurauksena monet maat ovat lopettaneet osallistumisensa operaatioon. Viimeksi Filippiinien tasavalta teki tämän päätöksen viime lauantaina, harkittuaan sitä jo viime vuonna kun maan operaatioon osallistuneita rauhanturvaajia kidnapattiin syyrialaiskapinallisten toimesta.

Lue lisää:

Ban, Security Council deplore detention of UN peacekeepers in Golan (UN News)

Syrian rebels surround Filipino UN peacekeepers in Golan heights (The Guardian)

Rauhanturvaajien kaappaus päättynyt onnellisesti (Suomen YK-liitto)