Uutinen

YK:n Maailman ruokaohjelma WFP:lle uusi johtaja

YK:n Maailman elintarvikeohjelman (WFP) uusi pääjohtaja Josette Sheeran peräänkuulutti voimakasta vastuunottoa köyhistä ja nälkäisistä tavatessaan järjestönsä henkilöstöä Roomassa.

"WFP:n ja avunantajamaiden valtavista ponnistuksista huolimatta nälkäongelma pahenee. Joka vuosi vajaaravitsemuksesta kärsii neljä miljoonaa ihmistä enemmän kuin edellisenä vuonna. Yhdessä voimme kuitenkin kääntää kehityksen suunnan."

WFP ruokkii keskimäärin 90 miljoonaa ihmistä vuosittain. Sen logistiikasta huolehtii lähes 12 000 ihmistä yli 80 maassa.

Sheeranilla on monipuolinen kokemus sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Ennen siirtymistään WFP:n palvelukseen hän toimi Yhdysvaltain ulkoministeriössä taloudesta, liike-elämästä ja maataloudesta vastaavana varaulkoministerinä sekä Yhdysvaltain edustajan sijaisena Maailmanpankissa ja alueellisissa kehityspankeissa.

Hän oli jäsenenä YK:n edellisen pääsihteerin koolle kutsumassa korkean tason paneelissa, joka tarkasteli humanitaariseen apuun, kehitykseen ja ympäristökysymyksiin liittyvän YK-toiminnan uudistamista.

Uusi pääjohtaja lupaa, ettei 850 miljoonaa nälkäistä unohdeta. Hän painottaa WFP:n logistisen järjestelmän kehittämistä ja tehokkuuden parantamista sekä yhteistyötä YK-järjestöjen, kansalaisjärjestöjen ja muiden ruoka-avun parissa työtä tekevien tahojen kanssa.

Sheeranin edeltäjän James Morrisin viisivuotinen toimikausi WFP:n huipulla päättyi 4. huhtikuuta.

Suomen yleisavustus WFP:lle vuonna 2006 oli 6 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi antoi humanitaarista apua elintarvikeohjelman kautta 8,4 miljoonaa euroa.

Lähde: ulkoasiainministeriön kehitysviestintä

Maailman ruokaohjelma