Uutinen

YK:n kokous asetti kovat tavoitteet AIDS:n kukistamiseksi

16.6.2011

YK:n kokouksessa, perjantaina 10. kesäkuuta, asetettiin uudet tavoitteet AIDS:n kukistamiseksi. Tavoitteena on päästä kokonaan eroon taudista, joka on vaatinut kolmenkymmenen vuoden aikana yli 30 miljoonan ihmisen hengen ja jättänyt 18 miljoonaa lasta orvoksi.

Yleiskokouksen jäsenvaltiot lupaavat kokouksen julistuksessa tehdä määrätietoista yhteistyötä saavuttaakseen useita mitattavissa olevia tavoitteita. Tavoitteisiin kuuluvat muun muassa sukupuoliteitse tarttuvan HIV:n puolittaminen vuoteen 2015 mennessä ja suonensisäisiä huumeita käyttävien HIV-tartuntojen vähentäminen 50 prosentilla vuoteen 2015 mennessä. Tavoitteena on myös varmistaa vuoteen 2015 mennessä, että yksikään lapsi ei synny HIV-tartunnan saaneena ja saada 15 miljoonaa ihmistä henkiä pelastavaan hoitoon.

Kolmipäiväiseen, New Yorkissa pidettyyn korkean tason kokoukseen osallistui 3000 henkeä. Mukana oli muun muassa 30 valtionpäämiestä, kansainvälisten järjestöjen edustajia, korkeita virkamiehiä, kansalaisyhteiskunnan jäseniä ja henkilöitä, jotka elävät HIV:n kanssa.

"Tämän kokouksen tarkoituksena on tuoda meidät AIDS:n lopun alun äärelle" kertoi Paul De Lay, YK:n HIV/AIDS ohjelman (UNAIDS) varapääjohtaja toimittajille.

De Lay kuvaili suunnitelman käyttöönottoa, joka pyrkii lopettamaan HIV-tartunnat lasten keskuudessa, merkitykselliseksi: tällä hetkellä uusia tartuntoja on 370 000 joka vuosi.

Myös YK:n turvallisuusneuvoston uusi päätöslauselma pystyy nopeuttamaan pyrkimyksiä vähentää HIV-tartuntoja. Päätöslauselman tarkoituksena on suojella rauhanturvaajia ja yhteisöjä, joiden kanssa rauhanturvaajat ovat tekemisissä, sekä auttaa lopettamaan konfliktitilanteissa naisiin kohdistuva väkivalta.

Linkkejä:

UNRIC:n juttu aiheesta

YK:n tiedote