Uutinen

YK:n kehitysohjelma UNDP julkaisi uuden Inhimillisen kehityksen raportin

5.11.2010

UNDP:n raportti Kansojen todellinen varallisuus - Polkuja inhimilliseen kehitykseen osoittaa, että vaikka taloudellinen kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä on ennallaan, lähes kaikissa maailman maissa on tapahtunut valtavaa inhimillistä kehitystä viimeisten 40 vuoden aikana.

Inhimillisen kehityksen raportti julkaistiin tänä vuonna 20. kerran. Uudessa raportissa tarkastellaan maiden pitkän aikavälin kehitystä sekä sukupuolten välistä epätasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja moniulotteista köyhyyttä. Raportin tavoitteena on auttaa päätöksentekijöitä parantamaan ihmisten elinoloja.

Lähes kaikissa raportin otoksen 135 maassa on tapahtunut kehitystä. Vain Kongon demokraattisella tasavallalla, Sambialla ja Zimbabwella on nykyisin alhaisempi inhimillisen kehityksen indeksi (HDI) kuin vuonna 1970. Tutkimus kattaa 92 prosenttia koko maailman väestöstä.

Raportin mukaan monet maailman köyhimmistä maista ovat edistyneet valtavasti terveydenhuollon ja koulutuksen parantamisessa, mutta maiden taloudelliset erot ovat yhä suuret.

Tutkimustulosten perusteella huomattavat saavutukset inhimillisessä kehityksessä ovat kuitenkin mahdollisia ilman nopeaa talouskasvua, sillä monet innovaatiot ovat mahdollistaneet terveydenhuollon ja koulutuksen kehittämisen hyvinkin edullisesti.

Ensimmäisessä Inhimillisen kehityksen raportissa vuonna 1990 esitelty inhimillisen kehityksen indeksi, HDI, kyseenalaisti perinteisen tavan mitata kehitystä ja hyvinvointia maiden bruttokansantulon perusteella. HDI sisälsi myös kansalaisten eliniänodotteen, terveydenhuollon ja lukutaidon, jotta saatiin laajempi kuva siitä, miten varallisuus ja kehitys olivat jakautuneet yhteiskunnissa.

Vuosien varrella indeksiä on kehitetty antamaan kehityksestä tarkempaa kokonaiskuvaa.

Vuoden 2010 raportissa on mukana kolme uutta inhimillisen kehityksen mittaria: epätasa-arvoon suhteutettu inhimillisen kehityksen indeksi, sukupuolten välisen tasa-arvon indeksi ja moniulotteinen köyhyysindeksi. Lisäksi inhimillistä kehitystä mitataan nyt viimeisten viiden vuoden ajalta, kun aiemmin tuloksia on verrattu edelliseen vuoteen.

Myös raportin internetsivusto on uudistunut. Sivustolta löytyy kattavasti tilastotietoa kaikista YK:n jäsenmaista sekä tilastotyökaluja, joilla ajallisen ja maakohtaisen kehityksen tarkastelu on helppoa.

Sivustolla voi tutustua ilmaiseksi uuteen raporttiin sekä kaikkiin aikaisempiin raportteihin vuodesta 1990 lähtien.

Lisätietoa:

Inhimillisen kehityksen raportin kotisivut: http://hdr.undp.org

UNDP: 20th Anniversary Human Development Report Videotaltiointi raportin julkistamistilaisuudesta Videot: UNDP/UNTV/UN Webcast