Uutinen

YK:n johto tuomitsee Somalian UNDP:n toimiston terroristi-iskun, antaa maalle täyden tukensa

YK:n Somalian-lähettiläs Nicholas Kay (keskellä vasemmalla) aloitti tehtävässään UNSOM:n johtajana 3. kesäkuuta 2013. Kuva: UN Photo / Stuart Price

Al-Shabaab –militantit hyökkäsivät eilen keskiviikkona YK:n kehitysohjelma UNDP:n toimistoon Somaliassa, tappaen Reutersin tietojen mukaan 22 ihmistä. YK:n pääsihteeri, turvallisuusneuvosto ja Somalian-lähettiläs tuomitsivat iskun välittömästi.

Pääsihteeri Ban Ki-moon soitti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamudille virkamatkaltaan Kiinasta esittäen surunvalittelunsa iskussa kuolleiden perheille. Hän myös ilmoitti, ettei isku estä YK:tä toteuttamasta tehtäväänsä maassa. Ban kiitti myös Somalian hallintoa ja AMISOM-joukkoja toiminnastaan välikohtauksen yhteydessä ja ylisti YK:n vartijoita, jotka taistelivat rohkeasti hyökkääjiä vastaan autopommin räjähdettyä toimiston sisäänkäynnillä.

UNSOM:n johtaja Nicholas Kay ilmoitti lehdistölle, että suurin osa toimiston työntekijöitä selvisi iskusta vammoitta. ”Mogadishun kollegamme ovat järkyttyneitä mutta YK pysyy Somalian kansan rinnalla,” Kay totesi. YK:n turvallisuusneuvoston mukaan terroriteko ei heikennä neuvoston tahtotilaa Somalian rauhan ja vakauden tukemiseen, ja sen jäsenet tulevat taistelemaan kaikkea terrorismia vastaan YK:n peruskirjan mukaisesti.

Somalian avustusoperaatio UNSOM perustettiin turvallisuusneuvoston päätöksellä toukokuussa ja se aloitti toimintansa Mogadishussa 3. kesäkuuta. Operaatio toimii perustana YK-järjestelmän tuelle ja yhteistyölle Afrikan unionin AMISOM-operation kanssa Somaliassa.

 

Lisätietoa:

UN officials voice outrage at deadly attack on world body’s compound in Somali capital (UN News)

Somalian avustusoperaatio UNSOM käynnistyy kesäkuussa (Suomen YK-liitto)

Somali islamist rebels attack U.N. base, 22 dead (Reuters)

UNSOM-operaation kotisivut