Uutinen

YK:n ilmastokokouksessa Sharm el-Sheikhissä väännettiin kättä rahoituksesta

YK:n ilmastokokous (COP 27) järjestettiin Egyptin Sharm el-Sheikhissä 6.-20. marraskuuta. Kokouksessa puitiin kansainvälisen ilmastopolitiikan polttavimpia aiheita. Pääteemoiksi nousivat ilmastonmuutokseen sopeutuminen, ilmastorahoitus, ilmastonmuutoksen aiheuttamat menetykset ja tappiot sekä ilmastonmuutoksen hillitseminen. Kokouksessa perustettiin uusi rahasto korvaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja ja menetyksiä. 

Nuori nainen puhuu neuvottelupöydän takana kuulokkeet päässä, pitkät vaaleat hiukset, oranssi jakkupuku, etualalla kyltti, jossa lukee "Finland".
Suomen ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo pitää kokouksen tuloksia riittämättöminä, mutta muistuttaa, että yksikään ilmastoteko ei mene hukkaan. Kuva: unfccc cop27.

Taloudellisesti vähiten kehittyneet maat ovat vain pienimuotoisesti vastuussa ilmastokriisistä, Nyt jo tiedetään, että ne joutuvat kuitenkin kaikkein rajuimmin ilmastokriisin vaikutusten kohteiksi. Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat näitä maita erityisen voimakkaasti ja niiden varautusmisjärjestelmät ovat puutteellisia. Syyskuussa ilmastokokouksen alla julkaistu professori Petteri Taalaksen johtaman Maailman ilmatieteen järjestön raportti United in Science 2022 varoittaa siitä, että tulvista, kuivuudesta, helleaalloista, myrskyistä ja maastopaloista on tulossa yhä pahempia.  

Pienille saarivaltioille ilmastoneuvottelut ovat kohtalonkysymys. Merenpinnan nousu, pyörremyrskyt ja hyökyaallot uhkaavat viedä saarten asukkaiden elinmahdollisuudet sekä uhkaavat koko valtioiden olemassaoloa.   

Viime vuonna Glasgow’n ilmastokokouksen yhteydessä teollisuusmaat lupasivat lisätä tukea ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Tällä hetkellä ne eivät saavuta edes vuonna 2009 Kööpenhaminan ilmastokokouksessa tekemänsä lupausta sijoittaa sopeutumisrahastoon vuosittain sata miljardia dollaria. Suomi tukee tätä rahastoa, jonka tuella on tähän mennessä autettu jo yli 31 miljoonaa ihmistä parantamaan muun muassa ruokaturvaa, ilmastokestävää maataloutta, vesihuoltoa sekä metsien suojelua ja kestävää käyttöä 

Sekä rahoituslupauksien että kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen toimeenpanossa ei ole edetty riittävästi ja se on osaltaan lisännyt kitkaa teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden neuvotteluryhmien välillä. Näiltä osin Egyptin ilmastokokouksessa ei valitettavasti edelleenkään edetty tarpeeksi 

Pieni valonpilkahdus oli se, että COP27:ssä neuvoteltiin ensi kertaa uusista rahoitusjärjestelyistä, joilla suunnataan varoja kehittyviin maihin korvaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien peruuttamattomien vahinkojen kustannuksia. Aiheen nousemista ensimmäistä kertaa virallisen kokouksen esityslistalle sekä vahinkorahaston perustamista pidetään myönteisenä läpimurtona, vaikka käytännön toteutusta joudutaan hiomaan vielä kahden vuoden siirtymäajan puitteissa 

Mikä COP?: COP, englanniksi Conference of the Parties, on YK:n ilmastopuitesopimuksen osapuolten huippukokous, jossa sopimuksen osapuolet neuvottelevat ilmastokriisiin reagoimisesta. YK:n ilmastokokous on vuosittainen kokous, joka on järjestetty vuodesta 1995 lähtien.