Uutinen

YK:n ihmisoikeusraportoijat kehottavat suvaitsevaisuuteen

YK:n ihmisoikeustoimikunnan erityisraportoijat Asma Jhangir, Ambeyi Ligabo ja Doudou Diene antoivat keskiviikkona 8. helmikuuta lausunnon koskien profeetta Muhammadin pilakuvien julkaisusta nousutta kansainvälistä kuohuntaa.

He pahoittelevat syvästi muslimiyhteisön kokemaa loukkausta. Väkivallan ja suvaitsemattomuuden kohdistuminen uskonnollisiin yhteisöihin nähdään erittäin huolestuttavana kehityksenä.

Jhangir, Ligabo ja Diene tuomitsevat jyrkästi myös journalisteja kohtaan osoitetut tappouhkaukset, median pelottelun sekä väkivallan kaikissa muodoissaan. Näitä tekoja on kohdistunut myös sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka eivät ole mitenkään olleet vastuussa tapahtuneesta.

Ihmisoikeusraportoijat painottavat, että uskonto tai vakaumus ovat niin keskeisiä elämän ja ihmisoikeuden perusalueita, että niitä tulee puolustaa. Raportoijat korostavat myös oikeutta sananvapauteen. Molempia oikeuksia on kunnioitettava.

Lehdistön tulee nauttia toimituksellista itsenäisyyttä ja tarjota areena dialogille ja avoimelle keskustelulle. Sen sijaan stereotypioiden käyttö ja syvien uskonnollisten tunteiden loukkaaminen eivät edesauta vuoropuhelun syntymistä. Mielipiteiden ilmaukset tulisikin esittää mediassa suvaitsevaisevassa hengessä.

Lisää tietoa aiheesta englanniksi:

YK:n ihmisoikeuskomissio
UN News Centre

Asma Jhangir on uskonnon ja vakaumuksen vapauteen erikoistunut YK:n ihmisoikeuserityisraportoija. Ambeyi Ligabo on toiminnassaan keskittynyt sananvapauden kysymyksiin ja Doudou Diene arkipäivän rasismiin, rasistiseen syrjintään ja muukalaisivihaan.