Uutinen

YK:n ihmisoikeusneuvosto tuomitsee väkivallan Syyriassa

6.6.2012

YK:n ihmisoikeusneuvosto on päättänyt ylimääräisessä kokouksessaan tuomita Syyriassa jatkuneen väkivallan ja ihmisoikeusrikkomukset. Ihmisoikeusneuvosto tuomitsee myös ankarasti Houlan kaupungissa toukokuun lopulla siviiliväestöön kohdistuneet laajat iskut, joissa kuoli yli sata ihmistä. Neuvosto pyytääkin riippumatonta kansainvälistä Syyrian arabitasavallan tilannetta käsittelevää tutkintakomissiota aloittamaan tutkinnat koskien Houlan joukkomurhaa ja julkistamaan iskun tekijät.

YK:n ihmisoikeusneuvosto perusti kolmijäsenisen kansainvälisen tutkintakomission maaliskuussa 2011 tutkimaan Syyrian ihmisoikeustilannetta. Komissiota johtaa YK:n ihmisoikeusasiantuntija Paulo Pinheiro. Tutkintakomissio on löytänyt todisteita Syyrian armeijan ja turvallisuusjoukkojen toimeenpanemista ihmisoikeusrikkomuksista vuoden 2011 maaliskuun opposition mielenosoituksista lähtien ja julkaisi selvityksen ihmisoikeusneuvostolle viime vuoden marraskuussa.

Pikaisen tutkinnan tarve

Viime viikon perjantaina pidetty ylimääräinen kokous Syyrian tilanteesta oli neljäs kuluneen neljäntoista kuukauden aikana. Kokouksessa ihmisoikeusneuvosto korosti tutkintakomission tarvetta aloittaa uusi "kansainvälinen, läpinäkyvä, itsenäinen ja pikainen" tutkinta, jossa kerättäisiin todisteita Houlan kaupungissa tehtyjen iskujen tekijöitä vastaan. Tutkintakomission on tarkoitus julkaista raportti tutkinnan tuloksista ihmisoikeuskomission kahdennettakymmenettä täysistuntoa varten, joka pidetään Genevessä 18.6-7.7.2012. Istuntoon on myös kutsuttu YK:n ja Arabiliiton rauhanvälittäjä Kofi Annan.

Ihmisoikeusneuvosto painotti myös Syyrian viranomaisten vastuuta Houlan kaupungissa tapahtuneessa joukkomurhasta, jossa yli sadasta uhrista neljäkymmentäyhdeksän oli alle kymmenenvuotiaita. Neuvosto ei pidä Syyrian hallituksen ponnisteluja riittävinä takaamaan ja suojelemaan kaikkien syyrialaisten oikeuksia, siksi päätöslauselmassa muistutettiinkin tarpeesta päästää humanitaarisen avun työntekijät Syyrian alueelle. Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 41-3, Venäjän, Kiinan ja Kuuban äänestäessä sitä vastaan.

Lähteet:

Report of the Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic, 23.11.2012, Human Rights Council

UN News Center, UN Human Rights Council calls for special investigation into Houla massacre in Syria

OHCHR, Human Rights Council requests Commission of Inquiry to conduct a Special Inquiry in the events in El Houleh, 1.6.2012