Uutinen

YK:n foorumi kehottaa lasten oikeuksien parantamiseen

YK:n asiantuntijafoorumi toivoo 11 valtion ottavan lasten ja nuorten tilanteen paremmin huomioon. Genevessä sijaitseva lasten oikeuksien komitea valvoo lasten oikeuksien toteutumista ja lapsen oikeuksien julistuksen toimeenpanoa. Lapsen oikeuksien julistus on laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus - sen on allekirjoittanut 193 valtiota.

Itsenäisistä ihmisoikeusasiantuntijoista koostuva komitea valvoo myös julistuksen kahden valinnaisen protokollan toteutumista. Valinnaiseen osioon kuuluvat lasten osallistuminen aseelliseen konfliktiin ja lasten myynti, lapsiprostituutio ja pornografia.

Juuri päättyneessä kolmen viikon istunnossa komitea tutki lasten tilannetta kansallisten raporttien perusteella Slovakiassa, Malediiveilla, Uruguayssa, Kazakstanissa, Sudanissa, Guatemalassa, Ukrainassa, Bangladeshissa, Monacossa, Norjassa ja Ruotsissa.

Viime viikolla julkistetussa yhteenvedossa asiantuntijat esittivät huolestuneisuutensa lasten oikeuksien puutteellisuutta kohtaan. Ongelmakohtia oli useita, muun muassa jatkuvat sieppaukset pakkovärväyksiin, pakkotyö ja seksuaalinen hyväksikäyttö useassa maassa, etenkin Darfurissa ja Etelä-Sudanissa.

Muita komitean tutkimuksesta esille nousseita huolenaiheita olivat laajalle levinnyt väkivalta lapsia kohtaan, avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten syrjintä ja pakolaislasten ahdinko.

Lasten oikeuksia valvova komitea, joka pitää kolme istuntoa vuodessa, tapaa jälleen syyskuussa tutkiakseen lasten tilannetta Sierra Leonessa, Venezuelassa, Bulgariassa, Ranskassa, Espanjassa, Kroatiassa, Liettuassa, Luxemburgissa, Qatarissa ja Syyriassa.


Artikkeli englanniksi