Uutinen

YK:n edustajat pyytävät kansainvälistä yhteisöä antamaan HLBT-ihmisille tasa-arvoa

Kuva: UNAIDS

Kansainvälisen homofobian vastaisen päivän kunniaksi YK:n edustajat pyysivät perjantaina maailman hallituksia suojelemaan homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten oikeuksia ja kumoamaan heitä syrjiviä lakeja kansainvälisessä foorumissa, joka järjestettiin Haagissa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi viestissään homofobian vastaisen taistelun olevan keskeinen osa laajempaa taistelua kaikkien ihmisoikeuksien puolesta. Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa puhutaan vapaasta ja tasa-arvoisesta maailmasta, eikä julistus voi toteutua elleivät kaikki ihmiset nauti ansaitsemastaan suojeluksesta.

Banin viestin foorumille välittänyt YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay toi esille kolme osa-aluetta, jotka vaativat välittömiä toimia. Niistä ensimmäinen on viharikokset, joita tehdään hälyttävän usein kaikkialla maailmassa, kiusaamisesta fyysiseen väkivaltaan, kidutukseen, kidnappauksiin ja murhiin. Toinen osa-alue on homoseksuaalisuuden rikollistaminen. Samaa sukupuolta olevien väliset parisuhteet ovat laittomia 76 maassa, mikä rikkoo kansalaisten oikeuksia yksityisyyteen. Homoseksuaalisuutta rangaistaan usein vankilalla, ja joissakin maissa jopa teloituksella. Kolmas osa-alue on HLBT-ihmisiin kohdistuva syrjivä lainsäädäntö. Pillay huomioi, että monissa maissa HLBT-ihmiset eivät nauti kansallisten lakien suojelusta, ja joissakin tapauksissa valtiot tukevat syrjintää aktiivisesti. UNAIDS:in johtaja Michel Sidibé sanoi kovempien ponnistusten olevan tarpeen, jotta HLBT-ihmiset eivät estyisi saamasta terveydenhoitoa ja HIV/AIDS-epidemia saataisiin kitkettyä.

Vaikka kansainvälinen homofobian vastainen päivä ei ole virallinen YK-päivä, siitä on tullut tärkeä päivä miljoonille ihmisille. Päivänä muistetaan homofobisen väkivallan ja syrjinnän uhreja ja pyritään saamaan HLBT-ihmisille aitoa tasa-arvoa. Tänä vuonna Ranska teki päivänä homoliitoista laillisia. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto julkaisi päivän kunniaksi oheisen videon.

 

 

YK:n uutiskeskus

UNAIDS