Uutinen

YK:n avustusmahdollisuudet rajoitettuja Sudanin Etelä-Kordofanissa

15.6.2011

Yhteenotot pohjoisen armeijan (Sudanese Armed Forces) ja eteläisen Sudanin joukkojen (Sudan People's Liberation Army) välillä ovat pakottaneet jo kymmenet tuhannet siviilit pakenemaan kodeistaan Sudanin Etelä-Kordofanissa parin viikon aikana.

Useat ihmisjoukot ja paikalliset, sekä myös kansainväliset järjestöt ovat nyt kerääntyneet YK:n rauhanturvaajien tukikohdan ympärille Etelä-Kordofanin pääkaupungissa Kaduglissa. Rauhanturvaajat ovat muun muassa jakaneet ruoka-avustusta alueella. Joukkojen mahdollisuudet auttaa kodeistaan paenneita alueella ovat hyvin rajalliset pohjoisen armeijan rajoitettua rauhanturvaajien liikkumista.

Rauhanturvaajajoukot ovat pyrkineet siirtämään joukkoja Sudanin muilta alueilta Kordofaniin. Viestintäedustaja Hua Jiangin mukaan joukot tekevät parhaansa, mutta sisäisten pakolaisten määrän kasvaessa niiden voimavaroja venytetään rajoihin asti.

Useat YK:n edustajat, mukaan lukien pääsihteeri Ban Ki-moon, vetoavat konfliktin osapuoliin taisteluiden lopettamiseksi. Turvallisuustilanteen paraneminen on välttämätöntä taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle: arvioiden mukaan 90% prosenttia eteläisen Sudanin väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella ja 92% naisista ei osaa lukea.

Yhteenottojen jatkuessa eteläinen Sudan valmistautuu erottautumaan Etelä-Sudanin itsenäiseksi valtioksi 9. heinäkuuta. Itsenäisyys seuraa alkuvuoden kansanäänestystä, josta sovittiin pohjoisen ja etelän rauhansopimusta solmittaessa vuonna 2005.

UN Newsin uutinen aiheesta