Uutinen

YK-raportti: Kasvu jatkuu Afrikan talouksissa

19.05.2011

Afrikan Unioni ja YK:n Afrikan talouskomissio ovat julkaisseet uuden raportin, jossa ennustetaan nousujohteista jatkoa Afrikan talouskehitykselle. "Economic Report on Africa 2011", kertoo maanosan talouskasvun olleen 4,7 prosentin luokkaa vuonna 2010. Tälle vuodelle arvioidaan vielä suotuisampaa 5% kasvua.

Talouskasvun taustalla uskotaan olevan viennin kasvanut kysyntä, kohonneet kulutushyödykkeiden hinnat, kehitysyhteistyötuki, sekä lisääntyneet investoinnit alueelle. Lisäksi osassa maista on onnistuttu aikaisempaa paremmin maatalouden ja turismin tuottavuudessa.

Raportti toteaa kuitenkin, että Afrikan mantere kokonaisuutena on edelleen kaukana vuosituhattavoitteiden (MDGs) saavuttamisesta vuoteen 2015 mennessä. Erityisesti kahdeksasta tavoitteesta ollaan kaukana köyhyyden puolittamisessa, äitiyskuolleisuuden vähentämisessä ja ympäristön pilaantumisen torjumisessa.

Korkeilla hyödykkeiden hinnoilla on myös ollut epävakauttavia seurauksia. Viimeaikaiset levottomuudet Pohjois-Afrikassa ovat ainakin osittain tulosta korkeista ruuan hinnoista ja työttömyydestä. Raportin kirjoittajien mukaan Afrikan johtajien olisi otettava mallia Aasian ja Latinalaisen Amerikan nousevien talouksien strategioista. Onnistuneeseen nousevien talouksien muodonmuutokseen vaaditaan valtio, joka säätelee aktiivisesti taloutta ja investointeja, luo tarvittavia instituutioita ja suunnittelee huolellisesti omaa kehityspolitiikkaansa. Kasvanut valtion rooli ja vastuullisuus eivät kuitenkaan tarkoita vapaakaupan tai yksityisen sektorin hylkäämistä talouskasvun vetureina, raportissa muistutetaan.

Afrikan talouskehityksen raportti julkaistaan maailman vähiten kehittyneiden maiden huippukokouksen jälkimainingeissa. Vähiten kehittyneet maat eli Least Developed Coutries (LDC-maat), koostuvat maailman 48 alikehittyneimmästä maasta, joista 33 sijaitsee Afrikassa. Tämä on valtava haaste koko mantereen talouskehitykselle. Siinä missä kehittyneiden maiden ja kehittyvien talouksien kasvukäyrät näyttävät nousujohteisilta, on LDC-maiden vastaava kuvaaja pysytellyt jo pitkään huolestuttavan tasaisena.

Lue lisää:
Vuosituhattavoitteet

UN Newsin uutinen: UN report projects continued high growth rates for African economies

Economic Report on Africa 2011