Koronavirus on juuri nyt saavuttamassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Köyhyyden, kriisien ja katastrofien keskellä on jo valmiiksi pulaa puhtaasta vedestä, saippuasta ja terveydenhuollosta.

Auta heikoimmassa asemassa olevia ja tue YK:ta pandemian pysäyttämisessä!

Lahjoita »

Uutinen

YK lähettää rauhanturvaajia Keski-Afrikan tasavaltaan

Sisäisten pakolaisten leiri Banguin lentokentällä Keski-Afrikan tasavallassa. Jo sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa paetessaan jatkuvia väkivaltaisuuksia. Kuva: UNHCR / B. Ntwari

YK:n turvallisuusneuvosto (United Nations Security Council) on perustanut YK:n rauhanturvaoperaation Keski-Afrikan tasavaltaan.

YK on huolissaan Keski-Afrikan tasavallan toistuvista ihmisoikeusrikkomuksista ja heikkenevästä turvallisuustilanteesta. YK:n lähes 12 000 hengen vahvuisen rauhanturvaoperaation MINUSCA:n (Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in CAR) tarkoituksena on suojella siviilejä ja helpottaa humanitaarisen avun pääsyä perille sisällissodan runtelemassa Keski-Afrikan tasavallassa.

MINUSCA:n on tarkoitus toimia yhteistyössä maassa jo ennestään toimineen afrikkalaisjohtoisen MISCA-operaation kanssa syyskuuhun 2014 asti, jolloin vastuu rauhanturvaoperaatiosta siirtyy MINUSCA:lle. Keski-Afrikan tasavallassa toimii ennestään myös ranskalaisjoukoista koostuva Sangris- sekä Euroopan Unionin valtuuttama EUFOR-operaatio.

Tuhannet ihmiset ovat menettäneet henkensä Keski-Afrikan tasavallan taisteluissa, jotka saivat alkunsa joulukuussa 2012 muslimikapinallisryhmä Sélékan järjestämistä hyökkäyksistä. Jo 2,2 miljoonaa ihmistä eli noin puolet maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. Keski-Afrikan tasavallassa on 650 000 maan sisäistä pakolaista ja yli 290 000 ihmistä on paennut taisteluita naapurimaihin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vieraili Keski-Afrikan tasavallassa viime viikolla yhteenottojen kiihtyessä aseistautuneiden kristittyjen ryhmien ja muslimikapinallisten välillä maan pääkaupungissa Banguissa. Pääsihteerin matkan tavoitteena oli kiinnittää kansainvälisen yhteisön huomio Keski-Afrikan tasavallan kriisiin. Vierailunsa aikana Ban vaati välitöntä loppua taisteluille ja ihmisoikeusloukkauksille maassa, jossa valtion rakenteet ovat pitkälti romahtaneet, tehden turvallisuuden takaamisen siviiliväestölle vaikeaksi.

YK:n turvallisuusoperaation toivotaan tuovan lisää resursseja turvallisuustilanteen tasapainottamiseksi Keski-Afrikan tasavallassa. YK:n operaation on tarkoitus tukea Catherine Samba-Panzan johtaman väliaikaishallituksen työtä pysyvän rauhan saavuttamiseksi Keski-Afrikan tasavallassa.

Lue lisää:

Security Council establishes UN peacekeeping mission in Central African Republic (UN News)

UN chief uses Central African Republic visit to spotlight ongoing crisis, urge end to violence (UN News)