Uutinen

YK kiristää Iranin vastaisia pakotteita

YK:n turvallisuusneuvosto päätti yksimielisesti tiukentaa Iranin vastaisia pakotteita Iranin ydinohjelmaan liittyvässä kiistassa. Päätös talous- ja muista pakotteista tehtiin yksimielisesti myöhään lauantai-iltana pitkien neuvottelujen jälkeen. Iran on sopimuksista huolimatta jatkanut ydinohjelmaansa kieltäytyen noudattamasta turvallisuusneuvoston aiempaa päätöstä. Teheran vakuuttaa ydinohjelman olevan täysin rauhanomainen, mutta muut valtiot katsovat sen tähtäävän ydinaseen valmistamiseen.

Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki tyrmäsi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen laittomana ja toisti Teheranin esittämän kannan, jonka mukaan uraania rikastetaan vain rauhanomaisia tarkoituksia varten. Lisäksi Mottaki katsoi, etteivät pakotteet ole kohdistettu varsinaisesti ydinohjelmaa vastaan, vaan lähinnä ajamaan länsimaiden etua ja Iranin kansaa sekä sen oikeuksia vastaan.

Uusilla pakotteilla pyritään entistä voimakkaammin rajoittamaan Iranin ydinohjelmaa sekä keskeyttämään kaikki mahdolliseen ydinaseen valmisteluun liittyvät toimet. Iranin asevientiä ja -tuontia rajoitetaan, iranilaisiin yhtiöiden ja yksityishenkilöiden varoja jäädytetään sekä Iranille myönnettäviä lainoja ja investointeja pyritään rajoittamaan. Kun Iran pystyy näyttämään toteen, että sen ydinohjelma toimii täysin rauhanomaisia tarkoitusperiä varten, voidaan neuvottelut sanktioiden purkamisesta aloittaa. Turvallisuusneuvosto korostaa halukkuuttaan neuvotteluratkaisuun ja kehottaa Irania aloittamaan avoimen yhteistyön Yhdistyneiden Kansakuntien ja kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n kanssa.

60 päivän kuluessa IAEA:n johtaja raportoi Iranin tilanteesta, jonka jälkeen turvallisuusneuvosto käsittelee asiaa uudelleen.

Artikkeli englanniksi