Uutinen

YK-kino esittää: ”Closed Sea – Suljettu meri"

Elokuvasta Suljettu meri.

Joulukuun YK-kino esittää 15.12 dokumenttielokuvan ”Closed Sea – Suljettu meri". Dokumentti kuvaa Libyan sotaa vuonna 2011 pakenevia afrikkalaisia pakolaisia ja siirtolaisia, jotka ylittävät Välimeren henkensä kaupalla. Samalla viikolla on kansainvälinen siirtolaisten päivä.

Elokuva seuraa siirtolaisten matkaa huonokuntoisista veneistä ja epäonnistuneesta pelastautumisyrityksestä heidän vangitsemiseensa, pakolaisleirillä vietettyyn aikaan ja lopulta kaukaisen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn – jossa päähenkilöiden lopullinen kohtalo ratkeaa. Elokuvan trailerin voit katsoa tästä.

Elokuvaa seuraa tuttuun tapaan paneelikeskustelu, jonka aikana asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin Suomen ja EU:n siirtolaispolitiikasta.

Paneeliin osallistuvat:

  • YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedotuspäällikkö Markku Aikomus.
  • YK:n siirtolaisuusjärjestön IOM:n virkaa toimittava päällikkö Simo Kohonen.
  • Suomen rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Matti Sarasmaa.
  • Suomen ulkoasiainministeriön ihmisoikeuspolitiikan yksikön avustaja Elina Saaristo-Diatta.
  • Vuoden 2014 Mr Maahanmuuttaja ja nuorisotyöntekijä Aadan Ibrahim.

YK-kino on yleisölle ilmainen, mutta vaatii etukäteen rekisteröitymistä. Voit rekisteröityä tapahtumaan täällä.

YK-kinot järjestää YK:n tiedotuskeskus UNRIC ja Suomen YK-liitto yhteistyössä Suomen ulkoasiainministeriön ja Kino Andorran kanssa. 15.12 näytöksen yhteistyökumppanina toimii myös kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

 

Aika: maanantai 15.12. kello 18.00
Paikka: Elokuvateatteri Kino Andorra,  Eerikinkatu 11, 00100 Helsinki
Elokuvan kesto: 62 minuuttia.
Kielet: Amhara/italia/englanti. Tekstitys englanniksi.

 

Italia sovelsi vuoteen 2012 asti käännytyspolitiikkaa, lähettäen YK:n arvioiden mukaan yli 1000 siirtolaista takaisin lähtömaihinsa, ennen kuin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin julisti käytännön laittomaksi.

Pelkästään viimeisten 12 kuukauden aikana Italian laivasto on pelastanut 150 000 maahan pyrkivää siirtolaista ja pakolaista Italian hallituksen käynnistämän Mare Nostrum -operaation avulla, jossa sotalaivat, maihinnousualukset ja lentokoneet yrittivät estää Eurooppaan huterilla aluksilla siirtolaisiksi pyrkivien haaksirikot. Mare Nostrum lakkautettiin 31.10.2014. Nyt Välimerta valvoo Frontexin operaatio Triton, johon myös Suomi osallistuu.