Uutinen

YK julistaa lokakuun 2. päivän kansainväliseksi väkivallattomuuden päiväksi

YK: yleiskokous päätti viime perjantaina julistaa lokakuun 2. päivän kansainväliseksi väkivallattomuuden päiväksi. Sama päivä on myös Mahatma Gandhin syntymäpäivä; Gandhi johdatti Intian itsenäisyyteen ja inspiroi kansalaisoikeusliikkeitä ja vapauden aatetta maailmalla.

"Gandhin väkivallaton vastarinta romahdutti siirtomaavallan Intiassa sekä vahvisti kansan itsemääräämisoikeutta, kansalais-, poliittisia ja taloudellisia oikeuksia ja vaikutti voimakkaasti muihin vapaustaistelijoihin - hänestä otti oppia niin Nelson Mandela kuin Martin Luther King", sanoi Intian nykyinen ulkoministeri Anand Sharma. Ajatus väkivallattoman päivän julistamisesta sai alkunsa tämän vuoden tammikuussa New Delhissä pidetyssä kansainvälisessä rauhankonferenssissa.

Yleiskokous kehotti valtioita, YK:n alaisia järjestöjä, paikallisia ja kansalaisjärjestöjä viettämään päivää ja muistuttamaan ihmisiä rauhan, suvaitsevaisuuden, ymmärryksen ja väkivallattomuuden merkityksestä.

Rauhan ja kulttuurisen monimuotoisuuden edistämiseksi yleiskokous julisti myös Etiopian vuosituhannen muistovuoden alkaen 12. syyskuuta 2007. Vuosi juhlistaa maan ainutlaatuista kalenteria sekä pyrkii edistämään ja voimistamaan kulttuurienvälistä ymmärrystä.


Artikkeli englanniksi