Uutinen

Viime vuonna miinoja raivattiin maailmassa enemmän kuin koskaan

Vuonna 2005 miinoja raivattiin maailmassa enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta kansainvälinen tuki humanitääriseen miinatoimintaan on laskenut ensimmäistä kertaa. On kyseenalaista, riittääkö laskeva tuki henkilömiinojen poistamiseksi maailmasta.

Kyseenalaista on myös, riittääkö annettava avustus miinauhrien auttamiseen. Miinauhrien määrä lisääntyy jatkuvasti. Näin toteaa Landmine Monitorin raportti 2006. Kansainvälinen henkilömiinojen vastainen kampanja, International Campaign to Ban Landmines, on julkaissut 1 230 sivun mittaisen raportin Genevessä.

Maamiinoja on edelleen 78 maassa ja seitsemässä eri maanosassa. "Mitä kauemmin miinojen raivaus ja tuhoaminen kestää, sitä enemmän miinoihin astuu viattomia sivullisia", sanoo ICBL-lähettiläs Jody Williams.

Humanitääriseen miinatoimintaan kuuluu miinanraivaus, miinatietoisuuskoulutus, miinavarastojen tuhoaminen, uhrien auttaminen ja promootiotyö. Euroopan komissio, Yhdysvallat ja kahdeksan muuta lahjoittajaa ovat vähentäneet humanitäärisen miinatoiminnan tukea. Vuonna 2005 miinatoimintaan lahjoitettiin 376 USA:n dollaria, mikä oli 23 miljoonaa dollaria vähemmän kuin edellisvuonna.

Landmine Monitorin toimitusneuvostoa koordinoi Mines Action Canada, Handicap International, Human Rights Watch ja Norwegian People's Aid. Verkostoon kuuluu myös 72 tutkijaa 62 eri maasta. Landmine Monitor raportoi vuosittain henkilömiinatilanteesta ja seuraa kansainvälisen henkilömiinasopimuksen, Ottawa Mine Ban Treatyn käytäntöönpanoa. Vuoden 2006 raportti on kahdeksas Landmine Monitor.

Tutustu raporttiin: www.icbl.org/lm/2006