Uutinen

Vetäytyvän jäätikön kätkemät resurssit uhka napapiirin tulevaisuudelle

Uusimman vuosikirjansa äskettäin julkaissut YK:n ympäristöohjelma UNEP varoittaa pohjoisen napapiirin jäätikön sulamisesta ja sitä todennäköisesti seuraavasta öljy- ja kaasuryntäyksestä.

Jäätikön sulaessa sen alla olevat huomattavat öljy- ja kaasuvarannot houkuttelevat paikalle ihmistoimintaa, vaarantaen jäätikön jo valmiiksi hauraan ekosysteemin. Jäätikön ympäristön tilanne on jo pitkään huolettanut monia, mutta huoli ei ole vielä johtanut suoraan toimintaan, sanoo YK:n ympäristöohjelman johtaja Achim Steiner.

Raportissa mainitaan useita ehdotuksia napapiirin tulevaisuuden parantamiseksi, niistä tärkeimpänä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen. Sen lisäksi vaadittiin ehdottomasti, että napapiirin resursseihin ei kajottaisi ilman perusteellista selvitystä toiminnan vaikutuksista ekosysteemeihin, napapiirin alkuperäiskansoihin ja koko maailmaan, sillä ympäristölliset vaikutukset saattavat olla katastrofaalisia.

Arktinen neuvosto, johon Suomikin kuuluu, on tärkeässä roolissa napapiirin resurssien käytön valvonnassa. Neuvosto, johon kuuluvat Suomen lisäksi Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska, Venäjä, Kanada ja Yhdysvallat, kokoontuu seuraavan kerran toukokuun 15. päivänä Ruotsin Kiirunassa.

YK:n ympäristöohjelman vuosikirja 2013 (pdf)