Uutinen

UNISFA-operaatiota vahvistettu ja jatkettu turvallisuusneuvoston päätöksellä

Mielenosoittajia Abyeissa heimopäällikön surman jälkeen. Kuva: UN Photo/Isaac Billy

Abyein kiistanalaista aluetta valvova rauhanturvaoperaatio UNISFA saa YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisellä hyväksynnällä lisäaikaa ja -vahvistuksia. Operaatio jatkuu neuvoston viime keskiviikkona tekemällä päätöksellä marraskuun loppuun asti, ja yli tuhannen sotilaan lisäyksen myötä sen sotilaallinen vahvuus on 5 326 henkeä.


Turvallisuusneuvosto myöntää lisäresursseja myös Sudanin ja Etelä-Sudanin kontrolloimalle, maaliskuussa käynnistetylle rajanvalvontamekanismille (JBVMM), jonka tehtävänä on tarkkailla demilitarisoitua raja-aluetta. Demilitarisaatiosopimuksen mukaisesti alueella saavat toimia vain YK-joukot ja Abyein omat poliisijoukot, ja turvallisuusneuvosto vaatiikin alueella vielä sijaitsevien joukkojen ”välitöntä ja ehdotonta” vetäytymistä.


YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon huomautti raportissaan turvallisuusneuvostolle, että Abyein alueen turvallisuustilanne on luvattomien joukkojen läsnäolon takia takia ”jännittynyt ja ennalta-arvaamaton”. Edellisen kerran alueen levottomuuksista uutisoitiin toukokuussa, kun Misseriya-heimon jäsen surmasi etiopialaisen rauhanturvaajan ja Ngok Dinka -heimon päällikön.

Öljyreserveistään ja rikkaasta maaperästään tunnettu alue Sudanin ja etelä-Sudanin välillä on ollut YK:n joukkojen hallussa kesäkuusta 2011 lähtien, jolloin joukot saapuivat turvallisuusneuvoston päätöksellä turvaamaan aluetta, jonka Sudanin sisällissodan jälkeen halusivat molemmat osapuolet. Alueelle saapuu myös tällä hetkellä paljon maansisäisiä pakolaisia, joiden ruokaturva on koetuksella johtuen ruuan korkeasta hinnasta ja raja-alueen levottomien olojen lannistamasta kaupankäynnistä.


Lisätietoa:

Security Council extends Mission in Abyei for six months, enlarges UN presence (UN News

Special Report: Abyei Food Security Assessment, April 2013 (ReliefWeb

Security Council Resolution 2104 (2013) 

UNISFA-operaation kotisivut