Uutinen

UNICEF raportoi: Nuoruus on uhkien ja mahdollisuuksien aikaa

22.3.2011

UNICEF on julkaissut vuosittaisen maailman lasten tilaa koskevan raporttinsa. Huhtikuuhun asti jatkuvan kansainvälisen nuorten vuoden kunniaksi uusin "The State of the World's Children" -raportti keskittyy nuorison mahdollisuuksiin. Nuoriksi määritellään 10-19-vuotiaat, joita on maapallolla 1,2 miljardia.

Julkaisun mukaan nuorten ongelmat eroavat suuresti pienten lasten ongelmista ja tämä pitää huomioida. UNICEFin toiminnanjohtaja Anthony Lake toteaa, ettei auta, vaikka pienten lasten kuolleisuus on saatu laskemaan, jos nuorten kuolemat vain kasvavat: "Varmastikaan emme halua pelastaa lapsia heidän elämänsä ensimmäisellä vuosikymmenellä vain menettääksemme heidät seuraavalla."

Nuoriin keskittyvä raportti pohtiikin nuorten elämän uhkia: teiniraskautta, kouluttamattomuutta, hyväksikäyttöä, aseellisia konflikteja ja nuoriin kohdistuvaa väkivaltaa; mutta myös nousevia globaaleja uhkia kuten ilmastonmuutosta, kaupungistumista, HIV/AIDSia, pandemioita sekä kasvavaa nuorisotyöttömyyttä.

Samanaikaisesti raportti toteaa, että nuoruus on myös mahdollisuuksien aikaa. Sijoittamalla nuoriin, sijoitamme heidän yhteiskuntansa tulevaisuuteen. Erityisesti tyttöjen ja nuorten naisten koulutus mahdollistaa köyhyyden kierteen katkaisemisen myös tulevilta sukupolvilta.

Ennen kaikkea julkaisu muistuttaa, että vaikka nuoret ovat tulevaisuus, ovat he myös eritoten nykypäivää - tässä ja nyt osana yhteiskuntaa ja sen rakenteita. Siksi heitä olisi myös hyvä tukea tässä ajassa.


Lue koko raportti UNICEFin sivuilta: The State of the World's Children 2011: Adolescence - An Age of Opportunity