Koronavirus on juuri nyt saavuttamassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Köyhyyden, kriisien ja katastrofien keskellä on jo valmiiksi pulaa puhtaasta vedestä, saippuasta ja terveydenhuollosta.

Auta heikoimmassa asemassa olevia ja tue YK:ta pandemian pysäyttämisessä!

Lahjoita »

Uutinen

Unicef: kriisien keskellä eläviä lapsia enemmän kuin koskaan

Unicef auttoi koleraepidemiasta kärsiviä lapsia Haitissa lokakuussa 2010. Kuva: UN Photo / UNICEF / Marco Dormino

Unicef on julkaissut humanitaarisen avun raportin, jonka mukaan kriisien keskellä eläviä lapsia on vuonna 2014 enemmän kuin koskaan.

Unicefin Humanitarian Action for Children 2014-raportin mukaan maailmassa on tällä hetkellä 85 miljoonaa ihmistä, jotka ovat Unicefin humanitaarisen avun tarpeessa. Heistä 59 miljoonaa on lapsia. Unicefin tavoitteena on pystyä vastaamaan humanitaaristen kriisien aiheuttamaan hätäavun tarpeeseen yhteensä 50 maassa vuoden 2014 aikana. Päästäkseen tavoitteeseensa Unicef arvioi tarvitsevansa 1,6 miljardia euroa hätäapuun. Tämä on suurin Unicefin koskaan hätäapuun tarvitsema summa.

Eniten Unicefin humanitaarista apua tarvitaan Syyrian kriisistä kärsiville maan sisällä ja sen lähialueilla. Unicefin raportin mukaan Syyrian kriisi vaikuttaa ainakin 5,4 miljoonan syyrialaislapsen elämään. Muita alueita, joilla humanitaarista apua tarvitaan kipeästi, ovat mm. Somalia, Kongon demokraattinen tasavalta ja Filippiinit. Konfliktit Keski-Afrikan tasavallassa ja Etelä-Sudanissa nostavat myös akuutissa humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrää.

Vaikka humanitaarista apua tarvitaan usein juuri sotilaallisten konfliktien seurauksista kärsiville, ovat aliravitsemus, puhtaan juomaveden puute ja tautiepidemiat myös suuria humanitaarisen avun tarpeen aiheuttajia.

Unicef tukee humanitaarisen avun tarpeessa olevia lapsia ja naisia mm. toimittamalla kriisialueille lääkkeitä, rokotteita ja puhdasta juomavettä. Unicef pyrkii myös varmistamaan kriisien keskellä eläville lapsille turvallisen oppimisympäristön.

Unicef vastaa noin 250 humanitaariseen kriisiin vuosittain.

Lue lisää:

Tietoa Unicefin hätäavusta (Suomen Unicef)

Unicefin Humanitarian Action for Children 2014-raportin löydät täältä