Uutinen

UNDP:n inhimillisen kehityksen raportti: eteläisen pallonpuoliskon nousu

YK:n kehitysohjelma UNDP:n inhimillisen kehityksen raportti 2013 on julkaistu. Raportin teemana on eteläisen pallonpuoliskon kehitys. Raportissa tarkastellaan maailmanlaajuisen dynamiikan muutoksia kehitysmaiden kasvun kautta ja muutoksien pitkäaikaisia vaikutuksia inhimillisen kehityksen kannalta.

Raportissa annetaan myös tuoreimmat inhimillisen kehityksen indeksin tulokset ja sijoitukset. inhimillinen kehityksen indeksi (Human Development Index, HDI) mittaa odotettua elinikää, lukutaitoa, koulunkäyntiä ja bruttokansantuotetta. Raportissa listataan 187 maan HDI. Norja säilytti kärkipaikkansa viime vuodelta. Sitä seuraavat kärkikymmenessä Australia, Yhdysvallat, Alankomaat, Saksa, Uusiseelanti, Irlanti, Ruotsi, Sveitsi ja Japani. Suomi oli listalla 21. sijalla.

Kiina on ohittanut Japanin ja muodostunut maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi, samalla nostaen miljoonia asukkaitaan köyhyydestä. Intia harppoo kohti valoisaa tulevaisuutta luovilla yrittäjyyksillä ja sosiaalisen politiikan innovaatioilla. Brasilian elintaso on noussut kasvattamalla kansainvälisiä suhteita ja hyödyntämällä köyhyydenvastaisia ohjelmia, joita on otettu käyttöön ympäri maailmaa.

Raportissa analysoitu "etelän nousu" on erittäin laaja ilmiö. Turkki, Meksiko, Thaimaa, Etelä-Afrikka, Indonesia ja moni muu kehitysmaa on nousemassa johtavaksi esimerkiksi maailmannäyttämöllä. Inhimillisen kehityksen raportti 2013 listaa yli 40 kehitysmaata, jotka ovat menestyneet odotettua paremmin inhimillisen kehityksen kannalta viime vuosikymmeninä, ja niiden kehitys on kiihtynyt huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden ajan. Raportissa analysoidaan sekä näiden maiden saavutusten syitä ja seurauksia että nykyisiä ja tulevien vuosikymmenien haasteita.

Katso video Inhimillisen kehityksen raportista

Lataa raportti (englanniksi, .pdf)

Selaa raporttia netissä

UNDP:n suomenkieliset verkkosivut