Uutinen

UN-HABITAT:in raportti: Kehitysmaiden slummeissa asuvien olot yhtä huonot kuin maaseudun köyhillä

YK:n asuinyhteisökeskus UN-HABITAT (United Nations Centre for Human Settlements) on julkaissut raportin, joka osoittaa kaupunkien slummialueilla elävien ihmisten elinolojen olevan yhtä huonot tai jopa huonommat kuin maaseutujen köyhällä väestöllä. Raportin mukaan slummeissa elävät ihmiset todennäköisesti kuolevat nuorempina, ovat sairaampia ja kokevat nälkää useammin kuin muualla kaupungeissa asuvat ihmiset. Slummeissa elävillä on myös muita vähemmän koulutus- ja työntekomahdollisuuksia.

Raportti osoittaa selkeitä yhtäläisyyksiä slummien ja köyhien maaseutualueiden elinoloissa terveyden, koulutuksen, työllisyyden ja kuolleisuuden osalta. Esimerkiksi Bangladeshissa, Haitilla, Intiassa ja Etiopiassa lasten aliravitsemus on slummeissa yhtä yleistä kuin maaseudulla. Monissa eteläisen Afrikan maissa slummeissa lapset kuolevat hengitystie- ja puhtaan veden puutteesta johtuviin sairauksiin jopa useammin kuin maaseudun lapset.

Raportti julkaistiin historialliseen aikaan. Vuonna 2007 maailman kaupunkiväestö ylittää ensimmäistä kertaa maalla asuvien lukumäärän. Kaupunkien kasvu on voimakkainta kehitysmaissa, joilla toisaalta on heikoimmat resurssit vastata nopean kaupungistumisen luomiin ongelmiin. Näistä haasteista keskustellaan UN-HABITAT:in joka toinen vuosi järjestämässä World Urban Forumissa. Tämän vuoden tilaisuus pidetään Vancouverissa, Kanadassa 19.-23.6.2006. Siihen osallistuu tuhansia delegaatteja, näiden joukossa sekä hallitusten, paikallisviranomaisten että kansalaisjärjestöjen edustajia ympäri maailman.

Lue lisää UN-HABITAT:in sivulta