Uutinen

Työministeri Filatov osallistuu yleiskokouksen siirtolaisuusistuntoon New Yorkissa

YK:n ensimmäinen muuttoliikkeeseen ja kehitykseen keskittyvä korkean tason vuoropuhelu järjestetään New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä torstaina ja perjantaina. EU:ta tapaamisessa edustaa työministeri Tarja Filatov. Vuoropuhelun tavoitteena on keskustella siitä, miten muuttoliikkeen myönteisiä vaikutuksia kehitykseen voitaisiin lisätä sekä vaihtaa kokemuksia ja tietoa aiheesta.

Vuoropuhelu on jaettu aihekokonaisuuksiin, joissa käsitellään muuttoliikkeen ja kehityksen eri ulottuvuuksia. Täysistuntojen lisäksi järjestetään neljä pyöreän pöydän keskustelua, joiden teemat ovat muuttoliikkeen vaikutus taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, siirtolaisten ihmisoikeudet sekä ihmiskaupan ja -salakuljetuksen vastustaminen, muuttoliike ja kehitys, erityisesti varainsiirrot lähtömaihin sekä kumppanuuksien rakentaminen, parhaat käytännöt sekä yhteistyö kahdenvälisellä ja alueellisella tasolla. Työministeri Filatov toimii puheenjohtajana työryhmässä, jossa käsitellään muuttoliikkeen vaikutuksia taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen. Vuoropuhelun aikana järjestetään myös useita aiheeseen liittyviä oheistapahtumia.

EU hyväksyi heinäkuussa 2006 yhteisen kannan vuoropuheluun valmistautumisessa. EU korostaa, että vuoropuhelun tulisi päätyä mahdollisimman konkreettisiin tuloksiin ja vahvistaa YK:n toimintakykyä muuttoliikekysymyksissä. Kehityspolitiikassa tulisi keskittyä vapaaehtoisen maastamuuton kielteisten vaikutusten minimoimiseen lähtömaissa. Samalla on edistettävä työperusteisen maahanmuuton hyötyjä lähtömaalle.

Ennen vuoropuhelua ei ole järjestetty varsinaisia valmistelukokouksia, mutta syyskuun tapaamista edeltävät eri puolilla maailmaa järjestetyt valmistelutapahtumat. Lisäksi YK:n pääsihteeri Kofi Annan julkaisi kesäkuussa muuttoliikettä ja kehitystä käsittelevän raporttinsa. Raportissa esitetään mm. avoimen muuttoliikekysymyksiin keskittyvän pysyvän globaalifoorumin perustamista.

Työministeri Filatov osallistuu YK:n muuttoliike ja kehitys -vuoropuheluun New Yorkissa 14.-15.9.06

Tietoa YK:n korkean tason vuoropuhelusta:
http://www.un.org/esa/population/hldmigration

Taustatietoa muuttoliikkeestä ja kehityksestä:
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15348&contentlan=1&culture=fi-FI

Katso myös aiemmat uutiset aiheesta YK-liiton sivuilta.