Uutinen

Turvallisuusneuvostoon suunnitellaan Syyria-päätöslauselmaehdotuksia, Suomellakin osansa prosessissa

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi maanantaina harkitsevansa Syyrian kemiallisten aseiden siirtämisen ehdottamista turvallisuusneuvostolle. Kuva: UN Photo / Mark Garten

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon pitää tervetulleena ”vakavan kansainvälisen keskustelun” esiintuloa, jonka tuloksena voisi olla Syyrian kemiallisten aseiden turvaaminen ja tuhoaminen. Venäjän Syyrian hallitukselle esittämästä ehdotuksesta liikkeelle lähtenyt diplomaattinen kuohunta on johtanut tänään käytäviin Yhdysvaltain ja Venäjän välisiin neuvotteluihin, joiden Ban toivoo edistävän yhteistä sitoutumista kemiallisten aseiden uhan poistamiseksi.

Norjalainen Verdens Gang –lehti kertoo, että Venäjän tekemä ehdotus kemiallisten aseiden luovuttamisesta oli alun perin pohjoismaista käsialaa ja että se oli päätynyt Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville lopulta Suomen ulkoasiainministeri Erkki Tuomiojan kautta. Ongelmallista tämänpäiväisten neuvotteluiden kannalta on tosin se, että maltillisena pidetty kapinallisryhmä Vapaan Syyrian armeija on jo ehtinyt kieltäytymään Venäjän ehdotuksesta riittämättömänä reaktiona kemiallisiin iskuihin ja vaatinut syyllisten asettamista syytteeseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC).

Diplomatian kannalta tärkeitä ovat myös YK:n kemiallisten aseiden tutkimusryhmän toimet. Reutersin lähteiden mukaan ryhmän raportti voisi valmistua aikaisintaan nyt viikonloppuna tai myöhemmin ensi viikolla. Tutkimusryhmän näytteitä analysoidaan neljässä yhteistyölaboratoriossa, joista yksi sijaitsee Suomessa. Vaikka raportti ei tulekaan osoittamaan iskujen tekijää eikä YK ole virallisesti suostunut kommentoimaan mitenkään sen valmistumisaikaa tai ennakko-odotuksiaan sen sisällöstä, saatetaan sen tuloksista tehdä silti tulkintoja syyllisestä osapuolesta.

 

Lisätietoa:

Ban welcomes ’serious international discussions’ on Syria’s chemical weapons (UN News)

Syrian rebel leadership rejects Russian arms initiative (Reuters)

U.N. report may hint at source of Syria chemical attack (Reuters

Norjalaislehti: Syyrian myrkkyaseiden luovuttaminen oli pohjoismainen idea - Tuomioja viestinviejänä (YLE)