Uutinen

Tuberkuloosiepidemia taittuu laskuun liian hitaasti

Prosentuaalisesti arvioiden maailman väestöstä yhä harvempi sairastuu tuberkuloosiin vuosittain, todetaan tuoreessa YK-raportissa 2009 Global TB Control Report. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan taudin taltuttaminen etenee kuitenkin liian hitaasti. On arvioitu, että tuberkuloosiin kuolee kolme ihmistä joka minuutti.

"Miljoonat ihmiset hyötyvät kansallisin voimavaroin toteutetusta hoidosta, mutta miljoonat jäävät sen ulkopuolelle", toteaa pääsihteeri Ban. Hän varoitti sairastuvien määrän lisääntyvän, mikäli taudin taltuttamista ei saada nopeutettua. 

Maailman terveysjärjestön WHO:n julkaiseman raportin mukaan tautiin sairastuneiden määrä on vakiintunut vuosien 2007 ja 2006 aikana. Vuonna 2007 uusia tartuntoja rekisteröitiin 9,27 miljoonaa, kun vuonna 2006 tartuntalukumäärä oli 9,24 miljoonassa.

Vuonna 2004 tartuntojen määrä oli korkea, 142 tapausta jokaista 100 000 ihmistä kohti, mutta vuoteen 2007 mennessä määrä on hieman laskenut, 137 tapaukseen jokaista 100 000 ihmistä kohti. 

Pääsihteeri Ban kiinnitti huomiota tuberkuloosin ja HIV:n yhteyksiin. WHO:n raportissa todetaan, että neljäsosa kaikista tuberkuloosikuolemista liittyy HIV:hen, mikä on kaksi kertaa enemmän, kuin aiemmin on tunnistettu. Vuonna 2007 tuberkuloosiin sairastui 1,37 miljoonaa HIV-positiivista. 

"Löydökset viittaavat akuuttiin tarpeeseen löytää, estää ja hoitaa tuberkuloosi HIV-positiivisten keskuudessa sekä testata kaikki potilaat HIV:n varalta, jotta voidaan tarjota ennaltaehkäisyä, lääkitystä ja hoitoa", totesi WHO:n pääjohtaja Margaret Chan. 

Tuoreen raportin mukaan erityisesti Afrikassa HIV-testien määrä on noussut voimakkaasti tuberkuloosiin hoitoa saavien keskuudessa. Vuonna 2004 vain 4 prosenttia tuberkuloosipotilaista testattiin HIV:n varalta, mutta vuonna 2007 luku oli jo 37 prosenttia. 

"Meidän täytyy estää HIV:ta sairastavien ihmisten kuoleminen tuberkuloosiin", sanoo YK:n yhteistä AIDS-ohjelmaa johtava Michael Sidibé. 

WHO:n raportti: 2009 Global TB Control Report

Lähde:

Rate of epidemic's decline too slow, says Ban on World TB day