Uutinen

Todisteita kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa löytynyt

YK:n Syyrian tutkimuskomission johtaja Paulo Pinheiro esittelee raporttia Syyrian tilanteesta Genevessä. Kuva: UN Photo/Violaine Martin

Syyriasta on löytynyt todisteita hermokaasujen käytöstä. Syyrian hallituksen armeijan hallussa tiedetään olevan sekä kemiallisia että biologisia aseita, mutta niiden käytöstä ei ollut pitäviä todisteita. YK:n tutkijaryhmä ei ole yrityksistään huolimatta päässyt alueille, joissa kemiallisia aineita on väitetty käytettävän taisteluissa.

Reuters uutisoi, että Ranska on ilmoittanut tehneensä ensimmäiset kansainvälisten standardien mukaiset tutkimukset Syyriassa, joiden tulokset paljastavat hermokaasun käytön. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius kertoi BBC:lle antamassaan haastattelussa Syyriasta otettujen näytteiden todistavan, että alueella on käytetty sariinia, tappavaa hermoihin vaikuttavaa myrkkyä, jonka YK on luokitellut joukkotuhoaseeksi. Sariinin käyttö, valmistus ja hallussapito on kielletty osana kemiallisten aseiden kieltosopimusta 1993, jota Syyria ei ole allekirjoittanut.

Tutkimustulokset on toimitettu YK:n tutkintakomissiolle, joka toimii YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisena ja tutkii Syyrian konfliktiin liittyviä ihmisoikeusrikkomuksia.YK:n tutkintakomission raportti on vahvistanut perustellut epäilyt kemiallisten aseiden käytöstä.Tutkintakomission johtaja Paulo Pinheiro toteaa, että käytössä oleva todistusaineisto ei ole riittävä aseita käyttäneen osapuolen vahvistamiseksi, tai kemiallisen aineen tarkkaan määrittelyyn. Komission raportti korostaa tarvetta lisätutkimukselle ja pitää erityisen tärkeänä YK:n tutkimusryhmän pääsyä alueille keräämään todisteita sariinin tai muiden kemiallisten aineiden käytöstä taisteluissa.

Yhdysvaltojen, Venäjän ja YK:n edustajat kokoontuvat tänään valmistelemaan kansainvälistä konferenssia avatakseen keskusteluyhteyden Syyrian opposition ja hallituksen välille.

 

Lisätietoa:

France's Fabius 'confirms sarin use' by Syria regime. (BBC News)

Syrian government has used chemical weapons. (The Guardian)

France says Syria government used sarin, all options open. (Reuters)

Independent UN panel calls for diplomatic surge to end ‘daily reality’ of war crimes in Syria. (UN News Centre)