Uutinen

The World Economic Situation and Prospects 2006 -raportti:

Maailmantalouden ennustetaan kasvavan noin kolme prosenttia tänä vuonna. Kiihkeintä kasvu on suurissa kehittyvissä maissa, Kiinassa ja Intiassa, joissa kasvu tulee luultavimmin olemaan 5,9 prosenttia.

The World Economic Situation and Prospects 2006 -raportti (WESP) kertoo maailmantalouden kehityksestä. Raportti julkaistaan vuosittain YK:n talouteen keskittyvien komissioiden ja järjestöjen toimesta. Se kuvaa lyhyen aikavälin alueellisia arvioita globaalin talouden kehityssuuntauksista.

Kiinan taloudellinen kasvu selittyy voimakkaalla viennillä sekä maahan kohdistuvilla ulkomaisilla investoinneilla. Kasvua varjostaa kuitenkin esimerkiksi lintuinfluessa. Intian taloudellisen kasvun avaimet ovat teollisuussektorilla, kotimaisten kulutustavaroiden kysynnän kasvussa sekä infrastruktuurin kehittämisessä. Intiassa voimakkaita alueita ovat palvelusektori, sekä turismiin linkittyvät että informaatioteknologiapalveluita tarjoavat alat.

Yhdysvalloilla on vielä toistaiseksi vankka asema maailmantalouden veturina. Maan taloudellinen kasvu on tänä vuonna 3,1 prosentin luokkaa. Euroopassa kasvuluku on 2,1 ja Japanissa 2 prosenttia. Raportin mukaan on huolestuttavaa, että protektionismi lisääntyy kansainvälisessä kaupassa.

Kehitysmaiden taloudellinen kasvu ei riitä köyhyyden puolittumiseen

Kehitysmaiden taloudellinen kasvu hidastui vuonna 2005. Vaikka kasvuvauhti on monissa Afrikan maisssa jopa viiden prosentin luokkaa, se ei riitä äärimmäisen köyhyyden puolittumiseen useimmissa kehitysmaissa vuoteen 2015 mennessä. Erityisesti Saharan etelänpuoleinen Afrikka tarvitsee lisää kehitysapua ja velkahelpotuksia.

Koko raportti englanniksi