Uutinen

Taistelu HIV/AIDSia vastaan tuottaa tuloksia

31.3.2011

30 vuotta AIDS-epidemian puhkeamisen jälkeen myönteisiä tuloksia on alettu vihdoin saada aikaan, toteaa YK:n pääsihteerin tuore raportti. Uniting for universal access: towards zero new HIV infections, zero discrimination and zero AIDS-related deaths -raportista käy ilmi, että uusien HIV-tartuntojen määrä on maailmanlaajuisesti laskussa, hoidonsaanti on parantunut ja äidistä lapseen siirtyvät tartunnat on niin ikään saatu vähentymään.

Uusien HIV-tartuntojen määrä laski 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana neljänneksellä 33 maassa (tarkasteluvälillä v. 2001-2009). Vuoden 2010 loppuun mennessä yli kuusi miljoonaa ihmistä matalan ja keskitulon maissa sai AIDS-lääkitystä. Äidistä lapseen siirtyvän tartunnan hoidossa saatiin aikaan niin ikään merkittäviä parannuksia vuonna 2009.

Huolimatta selvistä edistysaskelista, raportti muistuttaa, että joka päivä 7000 ihmistä saa HIV-tartunnan. Heistä arviolta 1000 on lapsia. Tämän vuoksi saavutetut tulokset ovat heiveröisiä. Heikot kansalliset infrastruktuurit, rahoitusongelmat sekä haavoittuvimpien ihmisryhmien syrjintä haittaavat niin HIVin ennaltaehkäisyä kuin sairauden hoitoakin.

YK:n tänään julkistamassa raportissa arvioitiin 182 maan HIV/AIDS-tietoja. Raportti sisältää viisi toimenpide-ehdotusta, jotka lähetetään YK:n yleiskokouksen AIDS-erityisistunnon arvioitavaksi 8.-10. kesäkuuta.

Raportissa suositellaan, että
- erityisesti nuorten voimavarat valjastetaan AIDS:n ehkäisemiseen,
- ponnisteluja HIV:n ehkäisyn ja hoidon saattamiseksi universaaliksi vuoteen 2015 mennessä voimistetaan,
- HIV-ohjelmista pyritään tekemään tehokkaampia ja kestävämpiä yhteistyössä jäsenmaiden kanssa
- naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia ja terveyttä edistetään sekä
- AIDS:n vastaiseen taisteluun sitoutuminen varmistetaan vastuuvelvollisuuden kautta

"Maailman johtajilla on (kesäkuun kokouksessa) ainutlaatuinen tilaisuus arvioida AIDS:n vastaisen taistelun saavutuksia ja heikkouksia", sanoi pääsihteeri Ban raportin julkistamistilaisuudessa Kenian Nairobissa. "Meidän on tehtävä rohkeita päätöksiä, jotka muuntavat AIDS:n vastaisen taistelun nyt saavutetut tulokset HIV-vapaaksi sukupolveksi."

Lue YK:n pääsihteerin raportti: Uniting for universal access: towards zero new HIV infections, zero discrimination and zero AIDS-related deaths (pdf)

HIV/AIDS-erityisistunnon kokoussivut