Uutinen

Syyrian pakolaisongelma kasvaa

Syyrialaiset lapset suojautuvat taisteluilta konfliktin runtelemassa kaupungissa. Kuva: UNICEF / NYHQ2012-0218 / Alessio Romenzi

Syyrian sodan aiheuttama pakolaisvirta kaksinkertaistuu tämän vuoden aikana, arvioi YK.

Jo kolmatta vuotta jatkuva Syyrian sisällissota on ajanut 2,5 miljoonaa pakolaista hakemaan turvaa Syyrian naapurivaltioista. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n (United Nations High Commissioner for Refugees) mukaan eniten Syyrian sotaa pakenevia on tällä hetkellä Libanonissa, Turkissa ja Jordaniassa. Maan sisäisten pakolaisten tilannetta pahentaa humanitaarisen avun toimituksessa kohdatut vaikeudet, kuten tiesulut ja piiritykset. YK:n Maailman ruokaohjelma (World Food Programme, WFP) arvioi, että yhteensä noin 7 miljoonaa syyrialaista maan rajojen sisä- ja ulkopuolella ovat akuutin ruoka-avun tarpeessa.

Lapset konfliktin keskellä

Humanitaarisen tilanteen yhä pahentuessa Syyriassa, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on julkaissut raportin Syyrian sodan vaikutuksista maan lapsiin ja nuoriin. Rapotti korostaa sodan tuhoisia vaikutuksia lasten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta. Useat asuinalueisiin ja kouluihin kohdistuneet iskut ovat asettaneet lapset konfliktin keskiöön. Konfliktin eri osapuolet ovat syyllistyneet mm. lapsiin kohdistuneisiin tappoihin, kidutukseen ja seksuaaliseen väkivaltaan. Lapsia on myös käytetty taisteluissa niin sotilaina kuin ihmiskilpinäkin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaatii raportissaan konfliktin kaikkia osapuolia kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja tekemään kaikkensa suojellakseen siviileitä. Pääsihteeri korostaa myös humanitaarisen avun sallimisen ja perille pääsyn edistämisen olevan ensiarvoisen tärkeää, jotta siviiliväestö voidaan turvata.

Syyrian konfliktin osapuolten välisten rauhanneuvotteluiden on tarkoitus jatkua YK:n erikoislähettiläs Lakhdar Brahimin johdolla ensi viikolla.

Lisätietoa:

Syrians internally displaced by war expected to nearly double to 6.5 million by year’s end – UN (UN News)

First UN report on children in Syria’s civil war paints picture of ‘unspeakable’ horrors (UN News)

Report of the Secretary-General on children and armed conflict in the Syrian Arab Republic (UN)

Konfliktit: Syyria (Globalis)