Uutinen

Syyrian konfliktin uhrien lukumäärä kasvaa

YK: n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay ja Syyrian tutkimuskomission johtaja Paulo Pinheiro. Kuva: UN Photo/Jean-Marc Ferré

Syyrian sisällissodassa menehtyneiden määrä on jo lähes 93 000. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistolle (OHCHR) teetetyn tutkimuksen mukaan marraskuussa 2012 kuolleiden määrän arvioitiin olevan noin 60 000 ja huhtikuun 2013 loppuun mennessä uhriluku on kasvanut lähes 30 000 hengellä. Vuonna 2011 laskettiin kuukaudessa menehtyneen  keskimäärin 1000 ihmistä, mutta viime heinäkuusta alkaen dokumentoituja kuolemantapauksia on ollut  joka kuukautena yli 5000. Tutkimuksen mukaan kuolonuhrien määrä on hyvin todennäköisesti vielä paljon arvioitua enemmän.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay kehottaa konfliktin osapuolia julistamaan välittömän tulitauon, jotta lisäuhreilta vältytään. Pillayn mukaan suuret uhrimäärät kertovat Syyrian tilanteen heikentyneen rajusti viime vuoden aikana. Ihmisoikeusneuvoston tutkintakomissio vahvistaa raportissaan, että sotarikokset ja vakavat ihmisoikeusloukkaukset jatkuvat molempien konfliktin osapuolten toimesta ja myös kemiallisten aseiden käytöstä on vahvaa näyttöä.

Presidentti Barack Obama on aikaisemmin ilmoittanut pitävänsä kemiallisten aseiden käyttöä konfliktiin puuttumisen kynnyskysymyksenä. Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat on saanut vahvistuksen siitä, että Syyrian hallituksen joukot ovat käyttäneet taisteluissa sariini-hermomyrkkyä. Tämän takia Yhdysvallat ilmoitti aloittavansa Syyrian kapinallisten sotilaallisen avustamisen, määrittelemättä tarkemmin tuen määrää ja laatua, edeten toimissaan maltillisesti ja neuvotellen liittolaistensa kanssa.

 

Lisätietoa:

Nearly 93,000 people killed in ‘vicious’ Syria conflict – UN human rights chief. (UN News)

U.S. to start arming Syria rebels but still moving warily. (Reuters)