Uutinen

Suomi allekirjoitti YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen pöytäkirjan valitus- ja tutkintamenettelystä

Tiedote 39/2012
28.2.2012 15.23

Suomi allekirjoitti tänään 28. helmikuuta Genevessä YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen uuden valinnaisen pöytäkirjan, joka sisältää määräykset valitus- ja tutkintamenettelystä. Pöytäkirja on merkittävä askel lapsen oikeuksien täytäntöönpanon tehostamisessa. Suomi kuului pöytäkirjahanketta edistäneeseen, maantieteelliset alueryhmärajat ylittäneeseen kymmenen valtion niin sanottuun ydinryhmään.

Pöytäkirjassa tunnustetaan YK:n lapsen oikeuksien komitean toimivalta ottaa vastaan yksilö- ja valtiovalituksia yleissopimuksen ja sen kahden oikeuksia sisältävän valinnaisen pöytäkirjan sisältämien oikeuksien väitetyistä loukkauksista. Pöytäkirja sisältää myös vakavien tai järjestelmällisten loukkausten tutkintamenettelyn.

Vastaavanlaisia valitusmenettelyjä on kahdeksassa ja tutkintamenettelyjä neljässä YK:n keskeisimmässä ihmisoikeussopimuksessa.

Pöytäkirjan kansainvälinen voimaantulo edellyttää kymmentä ratifiointia tai liittymistä. Ulkoministeriö selvittää pöytäkirjan ratifiointiedellytyksiä.