Uutinen

Suomen YK-nuorisodelegaatit YK-kokoukselle: "Nuoret ovat haavoittuvainen ryhmä koronan aikana!"

Suomen YK-nuorisodelegaatti Katri Leppälaakso puhui YK-kokoukselle yhdessä Suomen sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekosen kanssa. YK-nuorisodelegaatit Katri Leppälaakso ja Yuri Birjulin osallistuvat Suomen delegaatioon YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnassa.

YK-nuorisodelegaatit Katri Leppälaakso ja Yuri Birjulin
YK-nuorisodelegaatit Katri Leppälaakso ja Yuri Birjulin osallistuvat YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan kokoukseen.

Suomen YK-nuorisodelegaatti Katri Leppälaakso puhui parhaillaan käynnissä olevassa YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan istunnossa yhdessä sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekosen kanssa.

Leppälaakso välitti kokoukselle Pohjoismaiden YK-nuorisodelegaattien yhteisen puheenvuoron. Puheessa painotettiin sukupuolten tasa-arvoa ja nostettiin esiin nuoret haavoittuvaisena ryhmänä koronapandemian aikana.

Puheen olivat valmistelleet YK-nuorisodelegaatit Katri Leppälaakso ja Yuri Birjulin.

"Ketään ei jätetä -periaate on ollut kestävän kehityksen oikeudenmukaisen siirtymisen perusperiaate. Ilmastonmuutos ja viime aikoina koronapandemia ovat aiheuttaneet katastrofaalisia vaikutuksia, jotka ovat paljastaneet nuorten ja tulevien sukupolvien haavoittuvuuden.

Nyt kun COVID-19 on kiihdyttänyt digitalisaatiota entisestään, voimmeko sanoa, että siirtymä on ollut oikeudenmukainen?

Pandemia on keskeyttänyt tai häirinnyt koulutusta ja opiskelua yli 70%:lla nuorista. Etäopiskelu on harvojen etuoikeus. Monilla kotitalouksilla on vain yksi internetiin yhdistetty laite, mikä rajoittaa tekniikan käyttämistä nuorten opetuksessa. Käsityksemme on, että tämän sukupolven nuoret ovat diginatiiveja, vaikka totuus on, että globaalisti nuorilla on huonompi pääsy internetiin kuin aikuisilla, eikä heillä ei ole täten digilukutaitoa."

Tehdään koronakriisistä mahdollisuus uudistaa politiikkamme suunta. Jotta ketään ei jätetä, meidän on varmistettava, että päätökset koskevat nuoria ja ne tehdään nuoria varten ja nuorten kanssa.

YK:n sosiaalisen kehityksen toimikunnan 59. istunto jatkuu 17. helmikuutta saakka.