Uutinen

Suomalaisesta kenraalimajurista UNTSO:n komentaja

25.3.2011

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ilmoittanut turvallisuusneuvoston puheenjohtajalle aikomuksestaan nimittää suomalainen kenraalimajuri Juha Kilpiä UNTSO:n (United Nations Truce Supervision Organization) komentajaksi. Kilpiä seuraa tehtävässään norjalaista kenraalimajuri Robert Moodia.

Kenraalimajuri Kilpiän nimitys UNTSO:n johtoon on yksi merkittävimmistä suomalaisia koskevista nimityksistä YK:n rauhanturvaoperaatioissa.

UNTSO on vuodesta 1948 lähtien käynnissä ollut YK:n johtama aselevon valvontaoperaatio Egyptissä, Israelissa, Libanonissa ja Syyriassa. Suomi on ollut mukana sen toiminnassa vuodesta 1967 lähtien.

Kenraalimajuri Kilpiä (s. 1953) palvelee erityistehtävässä Pääesikunnassa, jota ennen hän toimi Maavoimien esikuntapäällikkönä Mikkelissä. Sitä ennen hän on palvellut mm. sotilasedustajana EU:ssa ja Natossa, Pääesikunnan kansainvälisen osaston päällikkönä, apulaismaavoimapäällikkönä, Karjalan Prikaatin komentajana ja Puolustusvoimien Kansainvälisen Keskuksen johtajana. Hän on lisäksi toiminut erilaisissa rauhanturvatehtävissä Balkanilla ja Lähi-idässä.