Uutinen

Pohjois-Korea kiireellisen humanitaarisen avun tarpeessa

Pieniä lapsia Maailman elintarvikeohjelman ja UNICEF:in tukemassa lastenkodissa Pohjois-Koreassa. Kuva: UN photo

YK:n mukaan Pohjois-Korean humanitaarisen tilan kohentamiseen tarvitaan loppuvuodeksi jopa 75 miljoonaa euroa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehottaa valtioita reagoimaan Pohjois-Korean tilanteeseen kiireellisesti.

YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikön (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, OCHA) mukaan YK:n pyytämä rahoitus käytettäisiin ruoka-apuun, maatalouden tukemiseen sekä terveyspalvelujen, vedensaannin ja sanitaation parantamiseen. Ulkopuolelta tuleva avunanto on edelleen tärkeässä roolissa, jotta miljoonien ihmisten perustarpeet tulevat täytetyksi.

Viimeisen 10 vuoden sisällä Pohjois-Koreassa tilanne elintarviketurvallisuuden ja yleisen hyvinvoinnin osalta on parantunut, mutta edelleen 2,4 miljoonaa ihmistä elävät ruoka-avun varassa. Lisäksi joka kolmas alle 5-vuotias lapsi on aliravittu. Ilman jatkuvaa humanitaarista avunantoa kehitys saattaa ottaa takapakkia, jolloin erityisesti kaikkein haavoittumimmat ryhmät naiset, lapset ja vanhukset kärsivät.

Pohjois-Korealle on osoitettu tiukat talous- ja kauppapakotteet johtuen sen suorittamista toistuvista ydin- ja ballististenohjusten kokeista, jotka uhmaavat kansainvälisen yhteisön vaatimuksia. YK:n pääsihteeri korostaa lausunnossaan, ettei Pohjois-Korean poliittinen tilanne ja turvallisuusnäkökohdat saa vaikuttaa humanitaariseen avunantoon.

 

Lisätietoa:

DPR Korea: UN calls for $98 million to respond to urgent humanitarian needs (UN News)

U.N. chief Ban appeals for North Korea aid funding (Reuters)