Uutinen

Norsunluurannikon operaatiota jatkettu kuudella kuukaudella

YK:n turvallisuusneuvosto uusi tällä viikolla yksimielisesti Norsunluurannikon operaation (UNOCI) mandaatin. Operaatiota pidennettiin kuudella kuukaudella, jotta YK voi jatkaa maassa käynnissä olevan rauhanprosessin tukemista. Prosessin seuraava askel on järjestää maassa vapaat, avoimet, oikeudenmukaiset ja läpinäkyvät vaalit.

Norsunluurannikko on ollut kahtiajakautunut vuodesta 2002. Maan pohjoisosaa hallitsevat kapinallisjoukot, etelä on puolestaan hallituksen kontrolloimaa aluetta. YK-operaatio Norsunluurannikolla alkoi vuonna 2004 ja sen tavoite on ollut vuonna 2003 solmitun Ouagadougoun rauhansopimuksen toimeenpano. Operaatiossa on mukana sekä YK-joukkoja että ranskalaisia joukkoja.

Ouagadougoun rauhansopimus määrittelee toimia, joilla voidaan vastata maan poliittisen jakautumisen ongelmaan. Tärkeimpiä sopimuksessa mainittuja toimenpiteitä ovat uuden hallituksen perustaminen siirtymäkauden ajaksi sekä vapaiden ja oikeudenmukaisten presidentinvaalien järjestäminen.

Koska sopimuksessa asetettuja tavoitteita, kuten kapinallisten riisuminen aseista, on tähän mennessä toteutettu varsin hitaasti, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon suhtautuu varovaisesti Norsunluurannikon turvallisuustilanteessa ja poliittisissa olosuhteissa viime kuukausina tapahtuneisiin parannuksiin. Pääsihteerin arvion mukaan sopimuksen tavoitteiden saavuttaminen vaatii tilanteen osapuolilta aiempaa suurempaa panosta rauhantyön resursseihin, jotta muun muassa äänestäjien rekisteröimistyö ja aseidenriisunta voivat jatkua menestyksekkäästi.

Pääsihteeri antaa turvallisuusneuvostolle raportin Norsunluurannikon vaaliprosessin etenemisestä viimeistään tämän vuoden huhtikuussa. YK:n ja Ranskan lähettämien joukkojen mandaatti ja lukumäärä arvioidaan uudelleen heinäkuussa rauhanprosessissa saavutetun edistyksen perusteella.

Artikkeli englanniksi