Uutinen

Maan säätä ja ilmastoa pyritään seuraamaan yhä tarkemmin satelliittien avulla

Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) esitteli uuden strategiansa maapallon sää- ja ilmasto-olosuhteiden muutosten seuraamiseksi kansainvälisten ilmatieteen ja avaruusjärjestöjen kokouksessa New Orleansissa viime viikolla.

Maailman ilmatieteen järjestö on työskennellyt useiden maiden avaruusjärjestöjen kanssa tarkkaillakseen Maan säätä ja ilmastoa satelliittien avulla. Yhteistyön ja tiedonvaihdon merkitys kasvaa jatkuvasti, järjestöstä kerrotaan. Satelliittien kautta ilmaston vaihtelusta ja valtamerten pintojen noususta sekä niiden vaikutuksista mantereisiin ja ilmakehään saadaan maailmanlaajuinen kuva. Tämä auttaa sääilmiöiden, kuten taifuunien ja hurrikaanien, aiheuttamien tuhojen ennaltaehkäisyssä.

New Orleansin kokouksen osanottajat keskustelivat Maailman ilmatieteen järjestön ehdottamasta maailmanlaajuisesta sään- ja ilmastontarkkailujärjestelmästä (Global Observing System) ja asettivat tavoitteita koskien uuden sukupolven sääsatelliitteja. Lisäksi kokouksessa suunniteltiin ohjeistoa, jonka tarkoituksena olisi muuntaa nykyiset yksittäiset sääsatelliittien laukaisut jatkuvaksi ja yhtenäiseksi toimintaohjelmaksi.

Tällä hetkellä Maailman ilmatieteen järjestö kerää operatiiviset tietonsa noin 16:n geosynkronisella ja matalalla Maan kiertoradalla toimivan satelliitin avulla. Lisäksi Maan ilmastosta saadaan tietoa muissa tieteellisissä tai teknologisissa tarkoituksissa avaruuteen lähetettyjen satelliittien kautta. Tänä vuonna ilmastontarkkailujärjestelmää vahvistetaan tuntuvasti ja satelliitteja laukaistaneen avaruuteen ennätysmäärä: 17.

Artikkeli englanniksi