Uutinen

Maailmanpankki lahjoitti 140 miljoonaa euroa malarian vastaiseen työhön

23.4.2010

Maailmanpankki lahjoitti torstaina 200 miljoonaa dollaria eli noin 140 miljoonaa euroa malarian vastaiseen työhön. Rahoilla ostetaan 25 miljoonaa sänkyverkkoa, joilla suojaudutaan malariaa levittäviltä moskiitoilta. Se on puolet vuoden 2010 tavoitteesta, jolla pyritään saamaan sänkyverkot kaikille riskialueilla eläville.

Malaria on yhä yleinen tauti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Sänkyverkot suunnataan malariasta merkittävästi kärsiviin maihin, joita ovat Kongon demokraattinen tasavalta, Etiopia, Ghana, Kenia, Mosambik, Sierra Leone ja Sambia. 

"Sänkyverkot ovat elintärkeä keino suojella ihmisiä tältä kamalalta taudilta. Tiedämme niiden toimivan. Ainoa mitä tarvitaan on raha. Annoimme tämän lahjoituksen varmistaaksemme, että vaarassa olevia ihmisiä suojellaan, koska kaikkien ihmisten elämä on arvokas", sanoi Maailmanpankin presidentti Robert Zoellick. 

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon piti torstaina malariaa käsittelevän puheen YK:n päämajassa New Yorkissa. 

"Malaria on köyhien tauti. Rikkaammat maat hävittivät malarian kauan aikaa sitten. Täällä Yhdysvalloissa tämä terveyden riemuvoitto saavutettiin 150 vuotta sitten. Valtiot ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, että malarian tuhoamisessa on yksinkertaisesti kyse voimavaroista. Malaria on suhteellisen helposti estettävissä. Siksi ei ole syytä, että 250 miljoonaa ihmistä sairastuu vuosittain. Eikä ole syytä, että 900,000 ihmistä kuolee", Ban totesi.