Uutinen

Koronakriisi voi kaksinkertaistaa nälästä kärsivien määrän

Maailman ruokajärjestö WFP varoittaa, että koronakriisi uhkaa kasvattaa akuutista nälästä kärsivien määrän kaksinkertaiseksi.

WFP jakaa ruokaa pakolaisleirillä
Kuva: Elina Laiho / YK-liitto.

Koronapandemia voi lähes kaksinkertaistaa akuutista nälästä kärsivien ihmisten määrän, nostaen luvun yli neljännesmiljardiin vuoden 2020 loppuun mennessä. YK:n alainen Maailman ruokajärjestö World Food Programme (WFP) varoitti huolestuttavasta kehityksestä tiistaina uudessa Global Food Crisis Report –raportissa.

WFP:n ennusteen mukaan akuutista ruokaturvattomuudesta kärsivien ihmisten määrä voi nousta 265 miljoonaan vuonna 2020. Se tarkoittaa määrän kasvua 130 miljoonalla ihmisellä vuodesta 2019 johtuen koronakriisin taloudellisista vaikutuksista. Arvio julkistettiin Global Report on Food Crisis –raportin julkaisun yhteydessä. Raportin tuottivat WFP ja 15 muuta humanitaarisen ja kehitysalan kumppania.

"Tässä yhteydessä on äärimmäisen tärkeää, että WFP:n ruoka-avustusohjelmat jatkuvat. Ohjelmat tarjoavat elintärkeitä palveluita lähes sadalle miljoonalle haavoittuvaiselle ihmiselle maailmanlaajuisesti", painottaa ruokajärjestö.

RUOKAKRIISI MAAILMASSA

  • Noin 265 miljoonaa ihmistä alhaisen ja keskitulotason maissa kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta vuoden 2020 loppuun mennessä, ellei pikaisiin toimiin ryhdytä (lähde: WFP:n ennuste).
  • Suurin osa akuutista ruokaturvattomuudesta kärsivistä ihmisistä oli vuonna 2019 maissa, jotka kärsivät konflikteista (77 miljoonaa), ilmastonmuutoksesta (34 miljoonaa) ja taloudellisista kriiseistä (24 miljoonaa ihmistä). (lähde: Global Report on Food Crisis –raportti).
  • Kymmenen maata muodosti pahimmat ruokakriisit vuonna 2019: Jemen, Kongon demokraattinen tasavalta, Afganistan, Venezuela, Etiopia, Etelä-Sudan, Syyria, Sudan, Nigeria ja Haiti. (lähde: Global Report on Food Crisis –raportti).
  • Etelä-Sudanissa 61 prosenttia väestöstä oli ruokakriisissä (tai pahemmassa tilassa) vuonna 2019. Myös kuudessa muussa maassa vähintään 35 prosenttia väestöstä oli ruokakriisissä: Sudanissa, Jemenissä, Keski-Afrikan tasavallassa, Zimbabwessa, Afganistanissa, Syyrian arabitasavallassa ja Haitilla. (lähde: Global Report on Food Crisis –raportti).
  • Nämä kymmenen maata muodostivat 66 prosenttia kriisissä tai pahemmassa tilassa (IPC/CH 3. vaiheessa tai yli) olevasta väestöstä, tarkoittaen 88 miljoonaa ihmistä. (lähde: Global Report on Food Crisis –raportti).

COVID-19 on mahdollisesti katastrofaalinen miljoonille ihmisille, joiden elämä on jo hiuskarvan varassa.

WFP:n vanhempi ekonomisti Arif Husain sanoo, että koronapandemia on vasaranisku miljoonille, jotka voivat syödä vain tienatessaan palkkaa. Liikkumisrajoitukset ja maailmanlaajuinen taloudellinen taantuma ovat jo hävittäneet heidän pesämunansa. "Yksikin isku riittää työntämään heidät yli laidan. Meidän on toimittava kollektiivisesti nyt, jotta voimme lieventää maailmanlaajuisen katastrofin vaikutuksia.”

Koko 2020 Global Report on Food Crises –raportti saatavilla täällä.